Back to top

Kerámiacsodák a Csallóközi Múzeum legújabb kiállításán

Publikálva: 2024, április 13 - 18:43
Az Ipolyságon élő, nemzetközileg is elismert keramikus, szobrász, Kutak Adrienn: A Föld rétegei című kiállítása nyílt meg csütörtök kora este a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Kerámiacsodák a Csallóközi Múzeum legújabb kiállításán

Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója köszöntötte a megnyitó vendégeit, külön kiemelve Nagy Tímeát, Ipolyság alpolgármesterét, Puha Györgyöt, Dunaszerdahely alpolgármesterét, illetve Gútay Lászlót, Dunaszerdahely város képviselő-testülete kulturális bizottságának elnökét.

„Örülök, hogy összegyűltünk, hogy ünnepeljünk, az emberi tevékenység legmagasabb fokát, az alkotást, a művészeti alkotást, főleg, amikor ilyen neves alkotóról van szó, mint Kutak Adrienn“ - hangzott el az igazgató rövid köszöntőjének elején,

majd elmondta, már négy éve tervezi a Csallóközi Múzeum, hogy bemutatásra kerülhessen az ipolysági művész kiállítása, most pedig végre eljött ennek is az ideje városunkban.

Puha György, városunk alpolgármestere a városvezetés és az önkormányzat nevében köszöntött mindenkit, majd kiemelte:

„Nagy megtiszteltetés, hogy nálunk köszönthetjük ezt a kiállítást, hogy meg tudjuk szemlélni a kerámiacsodákat“.

Az, hogy a művésznő Ipolyságról érkezett, azért is fontos momentuma a mostani kiállításnak, mert lehetőséget nyújt egy újabb barátság kialakítására egy másik önkormányzattal. Az alpolgármester feledhetetlen művészi élményt kívánt a látogatóknak, majd a művésznő, és Ipolyság alpolgármesteréhez intézve szavait hangsúlyozta, hogy városunk kapui mindig nyitottak állnak előttük.

Pálinkás Tibor, a kiállítás kurátora örömét fejezte ki, amiért felkérték a tárlat ismertetésére, mert büszke arra, hogy városa, Ipolyság ilyen kitűnő művésszel büszkélkedhet, mint Kutak Adrienn.

A művésznőt bemutatva elmondta, Kozák Csaba művészettörténész Kutak Adriennt az egyik legjobb ma élő közép-kelet-európai keramikusművésznek tartja. Dunaszerdahelyen nem ismeretlen a neve, mivel 2005-ben már láthatták városunkban műveit az érdeklődők, illetve a dunaszerdahelyi zsidó temetőben monumentális hatású, egyben megrendítő holokauszt-emlékműve áll.

Legfontosabb kiállításai közt a párizsi Louvre-ben megrendezett tárlatát is megemlítette a kurátor, továbbá a művésznő díjairól is említést tett, valamint több fontos elnyert ösztöndíjáról is beszélt, mivel azok fontos mutatói annak, mennyire értékes művésznek tartja a művészt a szakma. A szakmai bemutatás után a jelen kiállítás alkotásainak bemutatására tért át Pálinkás Tibor, melyben különleges szerepet kap a porcelán, de sok más, különleges technikát is alkalmaz Kutak Adrienn.

„Nyolc intenzív alkotómunkával eltöltött év keresztmetszetét tekinthetik meg jelen tárlaton az érdeklődők“ – zárta szavait a kiállítás kurátora.

Kutak Adrienn megköszönte a megjelenteknek, hogy eljöttek a megnyitóra, és vele örülnek, amiért a Csallóközi Múzeum kiállítótermét ennyire „be tudta lakni“.

„Remélem, hogy ez a galéria továbbra is teret ad a magasabb szintű művészetnek, a szlovákiai magyar művészeknek, akiknek már lassan nincs hol kiállítani – fejezte ki örömét a keramikusművész,

majd ismét Kotiers Andrásnak adta át a teret, aki a művészet egy másik ágával, zenével kápráztatta el a látogatókat.

A megnyitón készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies