Back to top

A képviselők is gratuláltak a sikeres csapatoknak és csoportoknak

Publikálva: 2019, június 25 - 14:23
A kédd délutáni képviselő-testületi ülésen az utóbbi hónapkban sikereket elért dunaszerdahelyi sport- és kulturális egyesületeknek, kluboknak is gratuláltak a képviselők.
A képviselők is gratuláltak a sikeres csapatoknak és csoportoknak

Hájos Zoltán polgármester Karaffa Attila alpolgármestert kérte fel, hogy röviden vezesse fel az eredmények bemutatást. Előbb Horváth Zoltán, a dunaszerdahelyi kézilabdaklub elnöke kapott szót, aki megköszönte a városnak a klub újjáalakulása óta biztosított támogatást, majd az elmúlt szezon eredményeire tért ki. A siker kulcsa szerinte három tényezőből áll: a dunaszerdahelyi kézilabda hagyományai, a mindennapos kemény munka, valamint a támogatói (szülők, vállalkozók, város) segítség.

Az elkövetkező idényben 17 csapattal fognak küzdeni, az elmúlt szezonban pedig a női csapat feljutott a MOL ligába, három év alatt sikerült előbb a második majd az első ligát megnyerniük, s céljuk, hogy újabb három év alatt a cseh-szlovák bajnokságban is az élmezőnybe tartozzanak. Az U14-es csapat országos bajnok lett, nekik az érmeket és a kupát a helyszínen Hájos Zoltán polgármester és Nagy Krisztián, az ifjúsági- és sportbizottság elnöke adták át. 

Másodikként Végh Tibor, a DAC elnöke számolt be a labdarúgók történelmi eredményéről, hiszen a felnőtt csapat a szlovák legfelsőbb bajnokság második helyén végzett, amellyel ismét Európa-liga szereplést vívtak ki. Az elmúlt idény legnagyobb eredménye emellett, hogy elkészült a MOL Aréna, amely meccsenként 300 ember számára nyújt munkát és több ezernek élményeket, míg a MOL Akadémia elkészülte pedig 14 csapatnak szolgál otthonául, amelyből két lánycsapat. Az U19-es csapat eddigi legjobb eredményét, a bajnokság ötödik helyét szerezte meg, míg az akadémiák rangsorában is az ötödik a dunaszerdahelyi létesítmény országos szinten.

A dunaszerdahelyi birkózóklub elnöke, Hakszer Roland arról számolt be, hogy a diákok közt három, míg a kadétok versenyében 2 országos bajnoki címet szereztek, sőt, utóbbin csapatversenyben is győztek. A fiataljaik a nemzetközi mezőnyben is sikeresek voltak, hiszen Pollák Anna az Európa-bajnokságon az elmúlt héten éppen csak lemaradt a bronzról, az ötödik helyen végzett, Csörgő Tamás 7.lett. Az U23-as kontinensviadalon Juhász Mária pedig a hatodik helyet szerezte meg. 

Csiba Tibor, az Ippon Karate Klub elnöke is sikerekről számolhatott be, ők az elmúlt hónapokban 10 viadalon vettek részt, s összesen 45 érmet szereztek, ebből 7 arany, 16 ezüst, 22 bronzot szereztek, az aradi Európa-bajnokságról pedig 2 ezüstöt is szereztek.

A kulturális csoportok közül elsőként a Gézengúzok Bábcsoport képviseletében Csörgei Tünde számolt be a 16 éve működő tevékenységükről. A bábosoknak jelenleg 15 tagja van, idén a Duna Menti Tavaszon aranysávos minősítést értek el Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című előadásukkal.

A Fókusz Gyermekszínpad eredményeiről Kuklis Katalin informált, akitől a képviselők megtudhatták A császárnő új ruhája című előadásuk aranysávos lett a Duna Menti Tavasz során, míg a Fókusz Diákszínpad nívódíjban részesült a Jókai Napokon, de további elismerésekkel is gazdagodnak Magyarországon és belföldön egyaránt (Bondor Jusztina – Ferenczy Anna-díj).

A folytatásban a Csallóközi Táncegyüttes képviseletében Oláh Attila köszönte meg a város támogatását, s emelte ki, hogy immáron 5 korosztály 140 táncosával foglalkoznak el sikereket.

A Vox Camerata is aranysávos elismerést részesült az elmúlt hétvégén zajlott kerületi énekversenyen, saját koncertet szerveztek, míg a közeljövőben a Magyarság Házában is fellépnek - árulta el Miške Tamás.

Az ünnepélyes pillanatokat követően a képviselők döntöttek a 2019-es költségvetés harmadik módosításáról, ennek köszönhetően kutyafuttató kerül kialakításra az Észak II-es lakótelepen, valamint kutyakiképző pálya is létesül, de a Szabó Gyula Alapiskolában is áthelyezésre kerül a játszótér, ezt korábban a környék lakói kérték. A városi rendőrök számára két kerékpár vásárlását biztosítják, a hivatal új szolgálati autót vásárol, a várost bemutató könyv kerül kiadásra, de a képviselők díjazása is más formát kapott.

Mindezen változásokra az adóbevételek növekedésével és bizonyos kiadások áthelyezésével nyílt mód. A módosítást egy tartózkodás mellett minden jelenlévő képviselő megszavazta, ahogy nem alakult ki vita az Iskolai Szolgáltatóközpont megszüntetéséről sem, amelyre a szabályozások miatt volt szükség, miközben az óvodák és azok alkalmazottjai is elégedettek voltak a központ működésével.

A testület emellett többek közt döntött a jogkörébe tartozó szociális és kulturális intézmények igazgatóinak visszahívásáról is. Három ilyen intézményről van szó, amely posztok betöltésére pályázatot írnak majd ki, október 1-jei belépéssel. Hájos Zoltán jelezte, nem arról van szó, hogy elégedetlen lenne az igazgatók munkájával, de ahogy több megyében is úgy látták jónak, ha 4-5 éves időközönként megpályáztatják ezen munkaköröket, Dunaszerdahelyen is hasonlóre törekednek. A képviselők támogatták a javaslatot.

A képviselők legközelebb szeptember 24-én üléseznek majd.