Back to top

Kedvezőbb hitel a stadionépítésre

Publikálva: 2016, február 28 - 06:23
A képviselő-testület február 16-i ülésén a DAC Aréna körüli ügyekkel is foglalkozott. A részletekről dr. Hájos Zoltán polgármestert kérdeztük.

„Több, a témát érintő kérdésről is határoztak a képviselők. Ha időrendi sorrendben nézzük, akkor a városi képviselők először az ún. »B közép«, valamint a »fél karéj« lebontásának az engedélyezéséről döntöttek, ahol most az eredményjelző tábla áll. Ezért a könyvvitelt is módosítani kell, mivel az említett tribünök lebontásával városi vagyon csökkenésre kerül sor.
A következő döntés a DAC-cal kapcsolatban a 2014-ben megkötött részvényesi szerződést érintette, módosul az 1,6 millió eurós önrész folyósításának a módja, amelyet a város nyújt a stadion felújításara (az állam és a Szlovák Labdarúgó Szövetség 2,4 millió euróval járul hozzá az új stadion felépítéséhez). Két évvel ezelőtt tőkeemelésről döntött a képviselő-testület, ez pénzügyi műveletet jelentett a könyvelésben, most beruházási hitelre kellett ezt módosítani a vonatkozó jogszabályok miatt. További döntés a hitelfeltételről szólt, amely már többször tervezve volt a város költségvetésében, de úgy alakult, hogy csak 2016-ban valósul meg, tegyük hozzá, most sokkal kedvezőbb feltételek mellett tudja a város felvenni a banktól a beruházási hitelt.
Az önkormányzat a tervek szerint az egyik tribünnek a teljes vagy részbeni beruházója lesz, és ezzel fogja megemelni a törzstőkét a DAC Aréna Rt-ben. Az önkormányzat tehát kézzel fogható vagyont hoz létre, amelyet nem pénzbeli betétként visz a részvénytársaságba. A városi képviselők döntöttek a DAC Aréna felépítésének finanszírozásáról szóló szerződés jóváhagyásáról, amely szabályozza a futballstadion felépítésében résztvevők körét, s azoknak az építéshez történő pénzügyi hozzájárulását. Az aréna felépítésében részvevők kötelezettségeket vállalnak, hogy mindegyikük a saját részével hozzájárul az építkezéshez, hogy legkésőbb 2019-ig elkészüljön a futballstadion. A DAC Aréna építkezési engedélyeinek kiadása már az ügyintézés szakaszában vannak. A tervek szerint a tavaszi, majd az őszi idényben is úgy alakítják DAC hazai mérkőzéseit, hogy a kivitelezési munkálatok ne gátolják a bajnoki találkozókat.”

Ezt már olvasta?

Cookies