Jelenlegi hely

Karácsonyra az eredmények is meglehetnek

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, november 8 - 06:26 | Hírek
Az elmúlt hetekben a felvidéki közélet egyik meghatározó témája volt a magyar kormány helyi gazdaságfejlesztést célzó támogatási programja. A pályázat lezárult, s az első benyomásokról kérdeztük a Baross Gábor Alapítvány vezetőjét, Iván Tamást.
Karácsonyra az eredmények is meglehetnek

A felvidéki gazdaságfejlesztést célzó pályázat határidejét kétszer hosszabbították az eredeti időponthoz képest. Mi volt a változások oka?

A Baross alapítvány 23 helyszínen több mint 1400 vállalkozót tájékoztatott a pályázati lehetőségről. Eredetileg 2017.október 20-ai határidő lett megállapítva, viszont a nagy érdeklődésre való tekintettel ez az intervallum meghosszabbodott, így azoknak is lehetőségük nyílt pályázásra, akikhez valamivel később jutott el az információ.

Hogyan értékeli a bejött pályázatok mennyiségét, mennyire sikerült megszólítani a vállalkozókat?

Elmondhatom, hogy beérkezett pályázatok száma felülmúlta várakozásainkat, több pályázat érkezett be, mint azt remélni mertük. Ez mindenképpen nagy eredmény. A pályázó kedv két dologról tanúskodik: a déli vidékeken sok vállalkozás működik, és ezek a cégek fejlődni, fejleszteni akarnak. Ez visszaigazolja a munkánkat, és azt mutatja, hogy megfelelő programokkal, célzott támogatásokkal hosszú távon emelhető az életszínvonal régióinkban.

A Baross Gábor Alapítvány munkája csak a pályázat népszerűsítésében, tájékoztatásban és a Baross Gábor terv bemutatásában merült ki vagy lesz folytatása is a munkájuknak, akár a pályázatok elbírálásának folyamatában is?

 Az alapítványt egy úgynevezett think-tank csoportként kell elképzelni, mely részben tájékoztató feladatokat lát el, részben pedig a program előkészítés és megvalósítás során felmerülő szakmai kérdésekre adott válaszokkal segíti a felvidéki gazdaságfejlesztési csomag sikeres megvalósítását.

 A pályázatok elbírálása során a teljes igényelt összeget fogják majd elnyerni a sikeres pályázók, vagy várható az összegek csökkentése az esetlegesen magas érdeklődés esetében a forráshiány miatt?

Az elnyert összeg nagysága minden esetben a pályázat tartalmától, megvalósíthatóságától és kidolgozottságának minőségétől függ.

A rendszer, amelyen keresztül a pályázatokat fel kellett tölteni, néha leállt, a számláló éjszakánként furcsákat ugrott. Mi volt ennek az oka?

A puding próbája az evés. Igyekeztünk olyan rendszert felállítani, amely teljes mértékben bírja a megpróbáltatásokat. Az eredeti programkiírás során megjelölt rövid pályázati időszakból adódó nagyfokú párhuzamos használat miatt előfordult, hogy túltelítődött a rendszer. A szerzett tapasztatok segítségével e kezdeti „gyermekbetegségeket” természetesen a jövőben korrigáljuk.

Lesz-e folytatása a pályázatoknak, készülnek-e újabb tervekkel, akár olyan vállalkozók igényét is figyelembe venni, akik a szolgáltatási ágazatban dolgoznak? (pl.szellemi munkát végeznek, stb.)

Az első körben beérkezett pályázatok száma mindenképpen bizalomra ad okot. A pályázatok kiértékelése után válik láthatóvá a program sikeressége. Természetesen a cél az, hogy a program mindenképp folytatódjon és bővüljön.

Jövőbe nézve nem gondolkodnak-e el azon, hogy a pályázatok a NIR - Nemzetpolitikai információs rendszer – alatt legyenek feltöltve?

Ezt a pályázatot kiíró fél, jelen esetben a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság hivatott eldönteni.

Mikorra várható az eredmények nyilvánosságra hozatala?

Mivel rengeteg pályázat érkezett be, nem lesz könnyű dolguk a munkatársaknak, azonban a cél az, hogy a karácsonyfa alá az eredmények is megérkezzenek.

Címkék: gazdaság