Back to top

Kanári-szegeteki írók bemutatkozása

Publikálva: 2023, június 22 - 16:27
Közvetlen járat címmel szervezett bemutatkozó utat a Szlovákiai Magyar írók Társasága a Kanári-szigeteki Nueva Asociacón Canaria para la Edición (NACE) társasággal közösen azzal a céllal, hogy elősegítsék a (felvidéki) magyar irodalom és a Kanári-szigeteki irodalom művelőinek együttműködését. A Dunaszerdahelyen is vendégeskedő írókat, akiket Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának az elnöke kalauzolt, június 21-én fogadta a Városi Hivatalban Hájos Zoltán polgármester is.
Kanári-szegeteki írók bemutatkozása

Aquiles García Brito költőt, író és Lucía Rosa González költőt, írót köszöntve Hájos Zoltán polgármester bemutatta számukra a Csallóközt, és annak szívét, Dunaszerdahelyet. Az írók érdeklődésére válaszolva a polgármester ismertette városunk regionális szerepét, lehetőségeit, illetve kitért Dunaszerdahely kulturális életének a bemutatására is. 

A találkozót követően az írókat a Csallóközi Múzeumban fogadták. 

A Kanári-szigeteki írók látogatása egyben a kanári-szigeteki spanyol, illetve a felvidéki magyar irodalom kölcsönös fordításának és megjelentetésének lehetőségét biztosító együttműködés gyümölcsét is „letette az olvask asztalára”, hiszen aznap a Csallóközi Múzeumban A tenger sós kenete című kötetet is bemutatták a Csallóközi Könyvtárban. Az est vendégei Aquiles García Brito költő, író és Lucía Rosa González költő, író volt, akikkel Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke beszélgetett.

A kiadványban bemutatott költők, mint az esten is elmondták, meglepően közvetlenül szólnak hozzánk. Jellemző rájuk a szigetlakók meggyőződése, hogy elvesztek a tengerben, elégedetlenek azzal, hogy messze vannak mindentől, ami fontos. Ennek ellenére hiteles, őszinte és emberi ez a hang, friss, bódító, óceáni fuvallatra emlékeztet. Végtelenül komoly dolgokról felszabadítóan, latinos könnyedséggel, sokszor derűvel beszélnek és ugyanarra vágynak, mint minden író, bárhol a világon. Arra, hogy olvassák őket, minden regionális vagy nemzeti besorolás és előítélet nélkül.

Igazi vérbeli költők, mítoszok, szimbólumok, metaforák teremtőinek alkotásait tartjuk kezünkben. Verseik segítségével érthetjük meg sorsuk eredetiségét és drámáját. A kötetben olvasható szerzők stílusa, nyelvezete és élettör- ténete merőben különbözik egymástól, ám valamennyiükre érvényes a Kanári-szigeteken őshonos mondás: „En la mirada de un isleño siempre se ve el mar – Egy szigetlakó tekintetében mindig látod a tengert.”

(dszi)

Ezt már olvasta?

Cookies