Back to top

Júliustól hivatalosan is a kézilabda központja lesz Dunaszerdahely

Publikálva: 2017, március 10 - 13:58
Péntek délelőtt a Városháza nagytermében írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében július 1-jétől regionális kézilabdaközpont jön létre Dunaszerdahelyen.

Ahogy arról korábban tájékoztattunk, a Szlovák Kézilabda Szövetség szakmai pályázatot írt ki nyolc regionális kézilabdaközpont kialakítására. Tizennégy szlovákiai kézilabdaklub jelentkezett be, ebből a szövetség végrehajtó bizottságának értékelő zsűrije október 25-i döntése alapján nyolc regionális kézilabdaközpont létrehozását javasolta. Ezek helyszínei: Pozsony, Vágsellye, Nagytapolcsány, Trencsén, Vágbeszterce, Eperjes, Nagymihály és Dunaszerdahely. Ahogy a mai szerződéskötésen Jaroslav Holeša, a szövetség elnöke elmondta, a központok általában a kerületekhez igazodnak, a dunaszerdahelyi azonban kivétel, mert itt a dél-nyugati országrészben évtizedek óta nagy sikereket értek el a sportágban.

Hájos Zoltán polgármester kiemelte, Dunaszerdahely város képviselői egyöntetűen szavazták meg a központ létrejöttét, s fontosnak tartják a sportnevelést, amelybe nemcsak a város, hanem a környék fiataljai is majd be tudnak kapcsolódni. Ilyen módon az ifjúság további lehetőséget kap, hogy ne csak a számítógép előtt töltse szabadidejét, hanem a sportpályán is. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül mindenki sikeresként értékelheti majd a most elindult kezdeményezést.

Horváth Zoltán alpolgármester, aki most a Városi Sport Klub elnökeként volt jelen, megköszönte a helyi kézilabdasport edzőinek, képviselőinek, élőknek és elhunytaknak egyaránt, hogy ennyit tettek ezen sportág felvirágoztatásáért és megszerettették ezt a sportot a fiatalokkal. Másrészt kiemelte azok szerepét, akik az elmúlt években nevelték a fiatalokat és felismerték a kínálkozó lehetőséget, s ennek kapcsán összefogtak. Egyúttal megjegyezte, a dunaszerdahelyi férfi labdarúgás mellett szeretnének a női kézilabda területén is országos szinten a legjobbak közé tartozni.

Kelecsényi Ernő, a Szlovák Kézilabda Szövetség alelnöke ezt követően kitért a program részleteire, s arra, igyekeznek külföldi szakemberek segítségével is új megközelítést vinni az utánpótlás-nevelésbe, egyúttal segíteni a hazai szakemberek tudásának bővítését is. Portálunk kérdésére megjegyezte, a dunaszerdahelyi központ szakmai vezetőjének személye még nem ismert, már több név felmerült, s egyúttal sejtette, feltehetően itt is külföldi szakemberről lehet szó.

Természetesen a város is segíteni fogja a központ működését, azok működésében az iskolák is majd bekapcsolódnak, valamint tanárai is, hogy hosszabb távon biztosítva legyen a fejlődési a lehetőség a fiataloknak, később pedig akár a fiúk utánpótlás-nevelésének bevonása sincs kizárva a projektből Dunaszerdahelyen.

Jaroslav Holeša kérdésünkre elárulta, rövidebb távon azt is központok sikereként könyvelné el, ha a tehetséges fiatalok is látnák, megfelelő feltételek adottak Szloválkiában a fejlődésükhöz. Ezen a téren az első jelekre már utalt is a szövetség elnöke.

Ezt már olvasta?

Cookies