Jelenlegi hely

Július végére a költségvetési hiány 3,83 milliárd euróra emelkedett

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, augusztus 3 - 16:38 | Színes
Az állami költségvetés hiánya július végén elérte a 3,833 milliárd eurót. Jelentős növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest, mivel tavaly ilyenkor ez a hiány 1,427 milliárd euró volt. Ez a Pénzügyminisztérium legfrissebb adataiból következik.
Július végére a költségvetési hiány 3,83 milliárd euróra emelkedett

Július végéig az állami költségvetés bevételei 756 millió euróval voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest. Az állami költségvetési kiadások  viszont 1,650 milliárd euróval nőttek.

Az adóbevételek az előző év azonos időszakához képest 781,6 millió euróval voltak kisebbek, azaz 11,3% -kal csökkentek.

A kiesés a társasági adóban 454,6 millió euró, áfában 215 millió euró, jövedéki adóban 69,8 millió euró, a személyi jövedelemadó esetében a 37,3 millió euró, az áruk használatának adójában és a tevékenység végzéséhez szükséges engedélyeknél 12,4 millió euró volt, illetve 10,5 millió euróval kevesebb adóelőleget szedtek be – számította ki a pénzügyminisztérium.

A nemzetközi kereskedelem és tranzakciók adói, beleértve a szankciókat is, 1 millió euróval csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Ellenkezőleg, pozitív fejlemények figyelhetők meg az áruk és szolgáltatások egyéb adóinál, amelyek 19 millió euróval nőttek. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az EU költségvetéséből származó bevételek szintén 0,6% -kal csökkentek - tette hozzá a pénzügyminisztérium.

Az állami költségvetés osztalékokból származó bevétele elérte a 103,3 millió eurót, ami 51,1 millió eurós növekedést jelent az előző évhez képest. "Ez a növekedés azonban jelenleg nem mérvadó, mivel az osztalékbevételeket elsősorban az év második felében realizálják" - figyelmeztetett a pénzügyminisztérium.

Az egyéb állami költségvetési bevételek 21,5 millió euróval csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Ezek között elsősorban az adminisztratív illetékek 22,1 millió euróval, az egyéb nem adóbevételek 0,9 millió euróval, az ingatlanbérlésből származó bevételekkel pedig 3,2 millió euróval csökkent. Ezeket a hiányokat részben ellensúlyozza a tőkejövedelem éves növekedése 4,2 millió euróval és a kamat 0,5 millió euróval.

Az államadósság kezelésével kapcsolatos kiadások 63,7 millió euróval csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Az EU költségvetéséből (EU-alapokból) történő források merítésével kapcsolatos állami költségvetési kiadások kategóriáiban 30,4 millió eurós növekedés volt tapasztalható, ami a társfinanszírozási források 9,4% -os növekedésével függ össze.

Az EU költségvetésébe történő befizetés 29 millió euróval növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A Szociális Biztosító felé történő átutalás 669,9 millió euróval növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az egyéb állami költségvetési kiadások felhasználása 972,9 millió euróval nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ez a növekedés elsősorban a Munkaügyi Minisztérium fejezetében található, ahol a kiadások a tavalyihoz képest 759,3 millió euróval növekedtek, elsősorban az új koronavírus negatív hatásainak enyhítésére.

ma7.sk