Back to top

Július elsejétől megszűnik az RTVS üzembentartási díja

Publikálva: 2023, február 18 - 06:55
Eltörlik a közszolgálati tévé és rádió üzembentartási díját. A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) legfőbb bevételi forrása újabban az állami költségvetésből igényelhető támogatás lesz. A módosítást eredetileg még decemberben fogadta el a parlament. Zuzana Čaputová államfő ezt követően megvétózta a módosítást, a parlament azonban pénteken ismételten elfogadta azt.
Július elsejétől megszűnik az RTVS üzembentartási díja

„Javasoljuk az RTVS közszolgálati szolgáltatásáért fizetett, ún. üzembentartási díj eltörlését, amelyet az állami költségvetésből igényelhető támogatás vált fel a törvény által meghatározott összegben. Ezt évente valorizálják majd az infláció mértékétől függően” – magyarázták a módosítás kidolgozói.

Az üzembentartási díj beszedését igazságtalannak és etikátlannak tartják, mivel arra kötelezi a polgárokat, hogy attól függetlenül támogassák a közszolgálati médiát, hogy igénybe veszik-e az általa nyújtott szolgáltatásokat vagy sem.

Az RTVS fő bevételi forrása az állami költségvetésből igényelhető támogatás lesz, amelyet évente megkap a kiadások térítésre, illetve a közszolgálati tévé- és rádióadások biztosítására. A módosítás 2023. július 1-től lép hatályba.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: televízió
Cookies