Back to top

Jubileumot rajzoltak a színes ceruzák

Publikálva: 2024, június 12 - 12:34
Az elmúlt hét péntekén jubileumot ünnepelt a Csallóközi Színes Ceruzák, az óvodások képzőművészeti versenye. A huszonötödik alkalommal megvalósult díjátadón 70 ifjú művészt díjaztak.
Jubileumot rajzoltak a színes ceruzák

Az ünnepi eseményt, ahogy az elmúlt években, ezúttal is Maestro Vlado Kulíšek pantomimművész bolondosan kedves, gyermeket, felnőttet egyaránt megnevettető előadása indította, majd Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszonya köszöntötte magyarul, szlovákul és angolul a megjelent gyerekeket, kísérőiket, illetve a vendégeket, köztük Berényi Józsefet, Nagyszombat megye alispánját, Dunaszerdahely polgármesterét, Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely testvérvárosa, Győr Megyei Jogú Város képviseletében a hozzánk érkezett delegációt, Szeles Szabolcs alpolgármester úrral az élén.

Kiemelten üdvözölte a verseny zsűrijét kezdetektől vezető Bohumír Bachratýt, valamint a zsűri többi tagját, illetve a megnyitót jelenlétükkel megtisztelő megyei, járási és városi intézmények vezetőit.

A Csallóközi Színes Ceruzák a maga nemében egyedülálló verseny az egész világon. Látni engedi a legkisebb művészek tehetségét, és azt az odaadó figyelmet, amit a pedagógusok, a felnőttek, e tehetség fejlesztésének szentelnek.

... Csodával határos, hogy a verseny ilyen sikeresen túlélte az elmúlt évek számos nehézségét – a népszerű verseny nemcsak Szlovákia, hanem Európa határait is átlépte már hosszú évekkel ezelőtt, és jelen kiállítás formájában ismét testet öltött, az idén negyed évszázados jubileumát ünnepelve“ – mondta el a megnyitó háziasszonya.

Berényi József minden jelenlévőt üdvözölt, akik Szlovákiából, Magyarországról, vagy a világ bármely pontjáról ellátogattak az ünnepélyes megnyitóra.

Kiemelte, hogy a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat programjai közt ez az egyik legkedvesebb, hiszen a kiállítást látogatót mindig elvarázsolják a látottak.

Csak gratulálni tudok a kis művészeknek, a szülőknek és a felkészítőknek, és természetesen a Csallóközi Népművelési Központnak, akik az idén huszonötödik alkalommal szervezték meg ezt a versenyt”

– hangsúlyozta a megye alispánja, majd hozzátette, hogy a mostani, jubileumi alkalom után ugyanekkora szeretettel várja a 26. évadot is.

Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere a Kisalföld fővárosának üdvözletét hozta városunkba.

Dunaszerdahely csodahely! Fantasztikus jó volt ide belépni, mert öröm látni ezt a sok csodálatos művet és a sok mosolyt.

... Többen úgy érezzük, hogy energiával telünk meg általuk, és nagy szükségünk van erre az energiára“ – fejezte ki örömét az alpolgármester.

„Az idén több, mint 100 rajz érkezett Győrből és környékéről, ezt külön köszönöm kollégáimnak“ – mondott köszönetet Szeles Szabolcs.

Bohumír Bachratý, a zsűri elnöke poétikus hangulatban köszönte meg a rajzokat, festményeket beküldő gyermekeknek a látottakat: „Kedves, aranyos gyerekek! Odakinn és a rajzaitokon gyakran süt a nap. A képeitekre nagy szemeket és nagy mosolyokat festetek. Csodálatos, ahogy festetek, mi pedig nagyon köszönjük“.

Mint hangsúlyozta, az elmúlt 25 évben több száz, több ezer gyerek rajzaival találkozott, sok száz művet állítottak ki. A verseny sokszínűségére, és ma már nemzetközi hírére mutat rá, hogy előbb Szlovákiából, majd Magyarországról, később pedig az egész világból – egészen Bangladesig és Hongkongig – érkeztek alkotások. „Nálunk ehhez mérhető, az óvodások számára meghirdetett verseny és kiállítás nem létezik még egy” – mutatott rá örömmel a zsúri elnöke, majd köszönetet mondott a Csallóközi Népművelési Központ munkatársainak a munkájukért és a kedves hozzáállásért, kiemelve Jana Svetlovskát, a központ igazgatóját. Megköszönte Dunaszerdahely városának, hogy évről évre befogadja a kiállítást, illetve a fenntartónak, Nagyszombat megyének a sok éves támogatást.

Legyen a jövőben is életünk és a világ része a művészet, az emberi intelligencia és a kultúra, a szépség, a felelősségtudat és az öröm“

– köszönt el Bohumír Bachratý.

Az ünnepi köszöntők után következett a kis művészek számára a legfontosabb esemény, mégpedig a kis díjazottak megajándékozása.

A 2024. februári határidőig 12 országból 2216 kép érkezett, melyből a szakmai zsűri Bohumír Bachratý vezetése alatt 70 egyenértékű nyertes művet választott ki. A kiállításra összesen 215 művet javasoltak az elbírálók – tudtuk meg a díjazott gyerekekről készült fotó elkészítése után Tilajčík Edittől, a megnyitó háziasszonyától.

A gyermekrajzokból készült kiállítás 2024. július 6-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Az ünnepi díjátadón készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Közlemény

Közlemény

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ ezúton is...

Cookies