Back to top

Jövőre változik a parkolás

Publikálva: 2023, június 28 - 09:14
Június 27-én tartotta soros ülését Dunaszerdahely Város képviselő-testülete – az ülésen többek között a költségvetés módosítását, a városi idősotthon bővítését, a parkolási rendszer új rendeletét vagy a hulladékkezelés módosításait vitatták meg a képviselőt.
Jövőre változik a parkolás

A testületi ülés elején lekerült a napirendről egy képviselői indítvány, amely a hűségkártya mellett két kedvezménykártya bevezetését célozná – az indítvány ugyanis kiegészítésekkel bővítve kerül majd a szeptemberi testületi ülésre.

Jóváhagyták a képviselők ezt követően a városi költségvetés módosítását, amely főképp a folyó költségvetési bevételeket és kiadásokat érintette, illetve megvitattak több telekrendezéssel kapcsolatos kérdést. A testület döntése értelmében a vasútállomáshoz közeli hajléktalanszálló kezelését és fenntartását a városi Municipal cégre bízták, míg a szociális rész a városi hivatal és annak szociális osztálya kezében marad. Ugyancsak rábólintottak arra, hogy a városi idősotthon a keleti lakótelepen egy új, korszerű épülettel bővülhessen, amely teljes mértékben európai uniós forrásokból készülne el.

Jóváhagyásra került a parkolási rendszer új rendelete is, amelynek egyik célja motiválni az életvitelszerűen Dunaszerdahelyen élő, ám még be nem jelentkezett lakosokat. A rendelet a parkolás észszerűsítése mentén jobban a hűségkártyához köti a pakolás ingyenességét, és a dunaszerdahelyi lakosok érdekeit helyezi az előtérbe. Az ülésen Hájos Zoltán polgármester jelezte azt is, sok a városba be nem jelentkezett, de életvitelszerűen itt élő lakos után járó részadót nem Dunaszerdahely kapja, miközben a be nem jelentkezett lakosok ugyanúgy használják a város szolgáltatásait, infrastruktúráját, oktatási és egyéb intézményeit. Nem elhanyagolhatóan pluszbevételekkel számol így a város, ha többen bejelentkeznek. Az új parkolási rendeletet a teljes testület jóváhagyta. (A 2024. január 1-jével életbe lépő új parkolái rendszabályokkal portálunkon bővebben fogunk foglalkozni!)

Az inflációhoz igazodva jövő év elejétől emelkedni fog a szemétdíj is, itt a részletfizetési lehetőségeket is jóváhagyta a testület. Ugyancsak emelkedik a közterület-használati díj is majd, egyebek mellett a vásár helydíjai is szóba kerültek. Itt a polgármester jelezte, fontos tudni, hogy nem csupán helydíjat fizetnek az árusok, hanem az összegben benne található a víz- és a villanyszolgáltatás, illetve a szemétszállítás díja is. Egyes adótípusokat is az infláció mértékéhez igazított a testület, például a szállásadó is növekedni fog emiatt.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatosan elhangzott, hogy szeptember 4-étől indul a konyhai hulladék szedése is, a lakosok igényelhetnek majd konyhai hulladéktárolót, de a háztartási olaj gyűjtése is megoldódik majd városszerte (Ennek részleteit is rövidesen összegezzük.)

A képviselők jóváhagyták a nevelési-oktatási intézményekben és közoktatási létesítményekben fizetendő térítési díjak mértékéről és annak későbbi módosításáról szóló rendeletet is, amely szeptembertől lesz érvényes, valamint azt is, hogy a szabadidőközpont a Kodály Zoltán Alapiskola egységeként fog tovább működni. Rábólintott a testület a képviselők és a bizottsági tagok jutalmazásáról szóló rendeletre is.

Az ülésen a városi cégek, illetve olyan gazdasági társaságok és érdekvédelmi szövetségek irányító és ellenőrző szervei összetételéről is döntöttek, amelyekben a város vagyoni részesedéssel rendelkezik. Így a Municipal felügyelő tanácsába Dohorák Sándor, Hakszer Roland és Karaffa Attila, a Gastro DS felügyelő tanácsába Szelle Erika, Földes Károly és Bachman László, az FK DAC elnökségébe Puha György, felügyelő tanácsába Horváth Zoltán, a DAC Aréna elnökségébe Földes Károly, felügyelő tanácsába Nagy Krisztián, a Southerm felügyelő tanácsába Bugár György, Herceg Andrea és Szelle Erika, a Thermalpark elnökségébe Horony Ákos és Bachman László, felügyelő tanácsába Dakó Sándor, Nagy Iván és Penczinger Csaba, a Perfects elnökségébe Nagy Krisztián, Brunczvik Tünde és Őri Rita, felügyelő tanácsába A. Szabó László, Gútay László és Jarábik Imre, az OOCR elnökségébe Nagy Iván, az Aréna DSZ elnökségébe A. Szabó László és Horváth Zoltán, felügyelő tanácsába Nagy Krisztián, Brunczvik Tünde és Jarábik Imre került.

A testület jóváhagyta továbbá a Szladits Károly Emlékbizottság további működését, illetve a következő testületi ülések időpontjait, amelyek szeptember 26-én és december 5-én lesznek, valamint tudomásul vették A. Szabó László városligettel kapcsolatos képviselői beadványát.

A testületi ülés végén a polgármester és a képviselők megköszönték a nyugdíjba készülő Bubniak Júlia hivatalvezetőnek és Herdics Imrének, a közös építészeti hivatal vezetőjének a munkáját.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Cookies