Back to top

Jövőre a legtöbb háztartás számára megszűnik a gázártámogatás

Publikálva: 2024, április 15 - 12:30
Két év alatt csaknem hárommilliárd euró. Ekkora összegre rúg az általános energiasegély számlája, amely segített megvédeni a fogyasztókat a világpiaci energiaárak hatalmas emelkedésétől.
Jövőre a legtöbb háztartás számára megszűnik a gázártámogatás

A legtöbb pénzt, mintegy 1,24 milliárd eurót a háztartási gázár kompenzációjára fordították. Erre hívta fel a figyelmet jelentésében az Állami Számvevőszék (NKÚ), amely szerint az így felállított támogatási szabályok nem hatékonyak és pazarlóak.

Ez nem a kompenzációs segélyek végösszege, hiszen az energiaszektorban idén is folytatódik a válságszabályozás, amelynek megszüntetését egyáltalán nem szabályozza a jogszabály. A kompenzációk segítettek, de ideje elgondolkodni a folytatáson”

– mutatott rá Jaroslav Ivančo, az NKÚ alelnöke.

E nagy, 2,7 milliárd eurós segélycsomag a drága energiáért még nem az a végösszeg, amelyet minden adófizető fizetni fog. A jelenlegi kormány is folytatja az általános támogatást. Még várnunk kell, hogy lássuk, összesen mennyibe kerül az energiasegély. Azonban kormányberkekből hallani olyan hangokat is, amelyek szerint az általános segélyezés véget ért, és jövő évtől már csak eseti alapon adnak segélyt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb háztartás számára megszűnik a gázártámogatás. Ami a villamos energia árát illeti, a Szlovák Villamos Művekkel jóváhagyott memorandumtól azt várják, hogy segít alacsonyabban tartani az áram árat. A drága energiatámogatások megszüntetése is része kell, hogy legyen a konszolidációs csomagnak, amely jövőre a bruttó hazai termék egy százalékának megfelelő megtakarítást hoz, ami nagyjából 1,4 milliárd euró.

Az már most látható, hogy 2025-ben a magasabb energiaárak utolérnek bennünket, és a magasabb energiaszámlák mellett nem kap segélyt  minden háztartás. Egyelőre nem világos, hogy pontosan a háztartások mely csoportjának kívánnak  segélyt nyújtani. A Pravda napilap által megkeresett energetikai elemzők kiszámolták, hogy az egyes háztartások mennyivel magasabb energiaszámlákat fognak fizetni jövőre. Mivel az eredményül kapott energiaszámlák alapjául szolgáló referencia-időszak még folyamatban van, ezek csak előzetes becslések, amelyek a piaci áraktól és egyéb díjaktól függően eltérhetnek a keletkező energiaszámláktól.

A jövő évi szabályozott gázárak meghatározásakor a kulcs az ún. referencia-időszak, amely hatással van a 2025. évi lakossági gáz ebből eredő árára. A referencia-időszak a 2023. október 1-től 2024. szeptember végéig tartó 12 hónapos időszak, ami még tart. Így nagyjából a referencia-időszak felénél járunk. Ősszel árjavaslatokat nyújtanak be, amelyek figyelembe veszik a piacok ezen időszak árait.

Az előrejelzések tehát azt sugallják, hogy egyes háztartások esetében 20-30 százalékkal emelkedhetnek a gázszámlák. Ellenkezőleg, a háztartások villamosenergia-árának emelkedése jóval enyhébb szinten lesz. A memorandumnak köszönhetően a Szlovák Villamos Művek 2027-ig kedvezményes árammal látja el a háztartásokat.

Denisa Saková gazdasági miniszter jelezte a háztartások általános energiasegélyének megszüntetését. Szerinte a segítség már nem általános, hanem célzott lesz. A minisztériumban már dolgoznak ennek konkrét megtervezésén.

Hogy szükség esetén csak azoknak tudjunk segíteni, akiknek valóban szükségük van rá, és nem támogatjuk a pozsonyi villák úszómedencéinek fűtését”

– mondta Saková.

Ideális megoldásnak az egyik elemző azt tartaá, ha kiválasztják azokat a háztartásokat, amelyek számára a drága energia valós problémát jelent. Szerinte nem az árak támogatásáról kellene beszélni, mert ez tovább csökkentené a háztartások motivációját az energiahatékonyság növelésére.

ma7.sk/pravda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies