Back to top

Jövőre korlátozzák az egy- és kétcentesek forgalmát

Publikálva: 2021, november 3 - 14:53
A parlament keddi ülésén a képviselők jóváhagyták azt a javaslatot, mely szerint jövő júliustól öt-, illetve tízcentre kerekítve adnak vissza a szlovákiai pénztárakban.
Jövőre korlátozzák az egy- és kétcentesek forgalmát

2022 júliusától korlátozzák az egy- és kétcentesek forgalmát. Bár a korábbi tervekkel ellentétben az érméket nem vezetik ki teljesen a forgalomból, de jelentősen csökken a szerepük. A parlament ugyanis kedden elfogadta azt a törvénymódosítást, melynek értelmében jövő júliustól már kerekített összegeket kapunk vissza a pénztáraknál. A törvénymódosítás ötletgazdái azt remélik, ezzel fokozatosan csökken az egy- és kétcentesek lakossági forgalma.

Azt ígérik, a kerekítés sem a kereskedőkre, sem a vásárlókra nézve nem jár hátránnyal.

A gyakorlatban a kerekítés ismert szabálya érvényesül majd. Például egy 3,66 eurós vásárlásért 3,65 eurót fizetünk majd, ahogy 3,64 eurósért is.

A bankkártyás fizetéseket nem érinti a változás, továbbra is a pontos összeget veszik le a számláról.

A nemzeti bank tájékoztatása szerint nem kell áremelkedéstől félnünk. Hasonló helyzet már egyszer előfordult, 2003-ben a tíz- és húszfilléres érmék kivezetésekor. Áremelkedés akkor sem volt tapasztalható, így ilyesmitől most sem kell tartani - állítják.

A beterjesztők szerint számos pozitív hatása lesz az új rendelkezésnek. Egyrészt csökkennek a vállalkozók költségei, ezentúl nem kell az egy- és kétcentesek banki beváltása miatt fizetniük, ráadásul környezetkímélő hatása is lesz annak, hogy kevesebb érmét kell előállítani, csomagolni és szállítani.

Az egy- és kétcenteseket az elmúlt években több európai állam is kivezette. Ma már Finnországban, Hollandiában, Belgiumban, Írországban és Olaszországban sincsenek forgalomban.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy az egy- és kétcentesek forgalomban maradnak, továbbra is érvényes fizetőeszköznek számítanak. Azt egyelőre nem tudni, megtiltják-e majd, hogy a pénztáros egy- és kétcentesek használva fizesse ki a visszajárót.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság, ekonomika
Cookies