Back to top

Jövőre az átlagnyugdíjnak megfelelő 13. havi nyugdíjat ad az új kormány

Publikálva: 2023, október 31 - 06:51
2024-ben az idei átlagnyugdíjnak megfelelő 13. havi nyugdíjat kap minden jogosult. A változást a jövő év első negyedében fogadhatja el a parlament – jelentette be hétfői hivatalos beiktatását követően Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális- és családügyi miniszter.
Jövőre az átlagnyugdíjnak megfelelő 13. havi nyugdíjat ad az új kormány

„Mivel szorosak a határidők, beiktatásom első napján beindítottam a 13. havi nyugdíjról szóló tárgyalásokat, amit a választási kampányban ígértünk. Megegyeztünk, hogy jövőre az idei átlagnyugdíjnak megfelelő 13. havi nyugdíjat folyósítunk” – mondta Tomáš, hozzátéve, hogy a részleteket a napokban ismertetik.

Robert Fico (Smer-SD) emlékeztetett, hogy a teljes összegű 13. havi nyugdíj folyósítását 2020-ban, röviddel a parlamenti választás előtt elfogadták. „Azt mondtam a munkaügyi miniszternek, szeretném, ha a jövő év első három hónapjában a parlament elfogadná azt a törvénymódosítást, amely garantálja a teljes összegű 13. havi nyugdíjat” – mondta Fico.

Ha Tomáš előterjeszti, hogy bekerüljön a kormány programnyilatkozatába ennek a tervnek a 2024-es teljesítése, akkor Fico támogatni fogja.

Tomáš bejelentése szerint a minisztérium másik prioritása a kelet-szlovákiai földrengés károsultjainak megsegítése. Fico és Tomáš is kijelentette, találkoznak Eperjes megye elnökével és az érintett települések polgármestereivel, hogy reagáljanak az elvárásaikra.

„Azonnali segítséget kell nyújtanunk a földrengés károsultjainak. Humanitárius segítségnyújtó programot indítottunk a családok és az önkormányzatok megsegítésére az érintett területeken” – tette hozzá Tomáš azzal a megjegyzéssel, hogy a munkaügyi hivatalok a maximális, 800 eurós támogatást juttatják el a családoknak.

A községek által igényelhető támogatás maximális összege 15 ezer euró, a pénzből például élelmiszert, higiéniai eszközöket, építőanyagot lehet vásárolni.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: nyugdíj, dôchodok
Cookies