Back to top

Jövőre 623 euró lesz a minimálbér

Publikálva: 2020, augusztus 24 - 20:12
A minimálbérnek a következő évben 620 euróról 623 euróra kellene emelkednie, ez a tavalyi átlagbér 57% -át teszi ki. A kezdőbér bevezetésére irányuló javaslatot elvetették, és megváltozik a minimálbért a munkaintenzitás szerinti meghatározó rendszer hat szintje is, jövőre átalánydíjas, 43 eurós emelést vezetnek be.Ezen felül rögzítik a munkabér pótlékok nagyságát.
Jövőre 623 euró lesz a minimálbér

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter a háromoldalú érdekegyeztető találkozó után tájékoztatott erről, kijelentve, hogy ez kompromisszumos javaslat. Kommentálta a szakszervezeti képviselők távozását a háromoldalú ülésről, mondván, hogy nem fogja hagyni magát zsarolni olyanoktól, aki a kezdetektől fogva nem akartak tárgyalni, és nem engedtek a javaslataikból.

A szakszervezetek elhagyták a háromoldalú találkozót, és ezt a munkaügyi miniszternek a munkaadók képviselőivel folytatott különtárgyalásával indokolták.

Kiderült, hogy az egyik szociális partner nem akart tárgyalni, és a szakszervezetek a végletekig ragaszkodtak az irreális követeléseikhez. Annak ellenére, hogy hónapok óta tárgyalunk, a szakszervezetek soha nem engedtek semmit. Megszakítottam a háromoldalú tárgyalásokat, és folytattuk a tárgyalásokat azokkal, akik tárgyalni akartak és erre rendelkeztek felhatalmazással. Mindenkinek legalább egy kicsit kell engednie - mondta Krajniak a munkaadókkal folytatott egyéni tárgyalások kapcsán.

Krajniak szerint  a szakszervezetek eredetileg 656 euró minimálbért és a kezdő minimálbér eltörlését követelték. Krajniak ezt a javaslatot a legnagyobb gazdasági válság idején aránytalannak minősítette. A minimálbér befagyasztása mellett a munkáltatók követelték a munkaintenzitás hat szintjének megszüntetését, illetve, hogy a bérpótlékok nagysága az ne függjön a minimálbértől. 

Ezért a miniszter először két kompromisszumos javaslatot terjesztett elő. Az első szerint a minimálbér 620 euró, a kezdőbér pedig 465 euró lehetett volna. Elmondása szerint a szakszervezetek nem kommentáltak ezt a javaslatot, a munkáltatók 656 eurós minimálbért javasoltak, viszont három évre eltörölték volna a bérpótlékokat és a munkaintenzitási szintet.

Ezért Krajniak előterjesztett egy második javaslatot, nevezetesen, hogy a minimálbérnek 620 eurónak kell lennie, a kezdőbért megszüntetik, és a minimálbér munkaintenzitás szerinti növelésére 40 eurós átalánynövekedést vezetnánek be. Végül azonban a háromoldalú tárgyalások során végleges javaslat született, amely 623 euróban határozta meg a minimálbért. Elmondása szerint ez a megállapodás jobb, mint az előzőek.

Elértünk egy kompromisszumot abban, hogy a bérpótlékok növekednek, és azokat a 623 eurós összegből számolják ki, majd jövőre ezeket rögzített összegben fogják meghatározni – tette hozzá Krajniak, és hozzátette, hogy viselkedésüket zsarolásnak nevezik.

A nyomás ellenére sikerült elérnem, hogy a minimálbér 43 euróval növekedjen, megnövekednek a pótlékok, minden szinten megnövekszik a minimálbér az intenzitás szerint. A gazdasági válság idején ezt nagyon jó hírnek tartom minden szlovákiai alkalmazott számára - mondta Krajniak.

A Munkáltatói Szövetség (RÚZ) első alelnöke, Mário Lelovský kijelentette, hogy a RÚZ felelősségteljesen látja a gazdaság fejlődését. 

Igényeinket nem fogadták el, de tekintettel az ország helyzetére, felhatalmazásunk volt a tárgyalásokra és az ésszerű megoldás megtalálására. Hosszú tárgyalás után elfogadtuk a munkaügyi miniszter javaslatát, bár nehéz szívvel, de úgy gondoljuk, hogy ez segíthet  - értékelte Lelovský.

Ezt már olvasta?

Címkék: bérek, mzdy
Cookies