Jelenlegi hely

A jövő évtől emelkednek az energiaárak

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, november 14 - 07:41 | Színes
Jövőre többet fogunk fizetni a villanyáramért és a gáz ára is magasabb lesz. A villany ára durván 5 százalékkal fog emelkedni, a gáz esetében valamivel alacsonyabb áremelkedéssel kell számolnunk.
A jövő évtől emelkednek az energiaárak

Az egyre dráguló vaj, tojás, alma és üzemanyag után, a hazai lakosságának az energiaárak miatt is mélyen a pénztárcájába kell majd nyúlnia. Az áram- és gázszolgáltatók már beterjesztették az Árszabályozási Hivatalnak (ÚRSO) az árral kapcsolatos javaslataikat, melyet a hivatal kénytelen lesz jóváhagyni, hiszen a szolgáltatók az energiaárak világpiaci áremelkedéseire hivatkoznak.

„A villanyáram és a gáz nagykereskedelmi ára az idén folyamatosan növekedett, miközben az áram vonatkozásában, az elmúlt hónapokban jelentős növekedésről beszélhetünk" – közölte Jiří Koudela, a Slovak Energy értékesítési igazgatója.

A prágai tőzsdén (PXE) a villanyáram kereskedelmi ára jelenleg a múlt évi tavaszi árakhoz képest 70 százalékkal magasabb. Ugyanakkor a földgáz esetében körülbelül 30 százalékos emelkedésről beszélhetünk.

„A jelenlegi helyzet alakulását több tényező is befolyásolja. Egyebek mellett az időjárás, a szén árának az emelkedése a Kínában bevezetett szénbányászatot érintő korlátozások miatt, az atomerőművek termelési kapacitásának csökkentése, valamint az atomerőművek fokozatos bezárása miatt keletkezett hiány" – sorolta az okokat Koudela.

A Slovak Energy szerint várhatóan a háztartásokban az villanyáram ára 5 százalékkal fog emelkedni, amennyiben az Árszabályozási Hivatal nem változtat az olyan tételeken, mint a disztribúció és a megújuló energiaforrásokra szánt támogatások.

A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy egy átlagos hazai család (maximum 2000 kWh fogyasztással évente), hozzávetőleg 12 euróval többet fog fizetni a villanyáramért. A gáz esetében a drágulás egy kicsit kisebb lesz, 2018-ban 2-3 százalékkal kell majd többet fizetnünk.

Hasonlóképpen fog eljárni a többi energiaszolgáltatótól is. A Nyugat-Szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE) a konkrét számokat egyelőre nem közölt, mivel az Árszabályozási Hivatal döntésére várnak.

Az Energie2 társaság igazgatója, David Vlnka jelezte, hogy tekintettel a világpiac kialakult árviszonyok miatt január elejétől várhatóan emelik a villanyáram és a gáz árát. A pontos árakat csak azután közölnek a nyilvánossággal, miután az Árszabályozási Hivatal elfogadta azokat. Másrészt az SPP gázszolgáltató közölte, hogy nem fogja megemelni a villanyáram és a gáz árát. „A tőzsdéken tapasztalható ármozgások nem indokolják, hogy változtassunk az árainkon, ezért az SPP nem terjesztett az Árszabályozási Hivatal elé új árjegyzéket a 2018-as évre a háztartásokra és a kis üzemekre vonatkozólag" – szögezte le Ondrej Šebesta. az SPP szóvivője.

Forrás: gazdasag.sk

Címkék: gazdaság