Jelenlegi hely

Jóváhagyták a város 2018-as számvitelét

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, április 16 - 14:47 | Hírek
Kedd délután tartja a városi önkormányzat ötödik képviselő-testületi ülését az aktuális választási időszakban.
Jóváhagyták a város 2018-as számvitelét

A képviselők a dunaszerdahelyi önkormányzat 2018-as év számvitelének jóváhagyásáról is szavaztak. Ennek kapcsán Hájos Zoltán vázolta az elmúlt év gazdasági kihívásait, a költségvetés hatszori módosításának okait, s azt is, hogy a bevételi oldal 2,3 millióval haladta meg az egy évvel korábbit, míg a kiadási oldal csak 1,8 millió euróval.

A megvalósult fejlesztések mellett kitért arra is, hogy milyen objektív és szubjektív körülmények befolyásolták a tőkeberuházások megvalósulását. "Objektív tényezőként sorolnám fel az uniós forrásokból finanszírozott beruházások áttolódását a 2019-es évre adminisztratív okokból. A városi színház létrehozása körül kialakult helyzet és a mozi terem felújítására szánt összeg kései átcsoportosítása nem tette időben lehetővé a Csaplár Benedek Művelődési Központ színházterme légtechnikai berendezésének beépítését a 2018-as évben. Továbbá problémát jelentett, hogy a tervezett útfelújítási beruházásaink közbeszerzése, amelyek folyamán nem találtunk kivitelezőt. Szubjektív tényezők közé sorolnám a Beruházási és technikai fóosztály személyi állományát, annak ellenére sem sikerült maradéktalanul lemenedzselni a beruházásokat, hogy a múlt évben két munkatárssal bővítettük a főosztály létszámát. A tervezett tőkeberuházások 73,83 százalékra lettek teljesítve, viszont a 2018-ra tervezett beruházás átkerült a 2019-es költségvetésbe és ezek folyamatosan valósul meg.  Megemlíteném, hogy a beruházási hitelt a múlt évi városi beruházásokra kimerítettük" - világított rá a részletekre a polgármester.

A polgármester az eredményekre kitérve kiemelte, sikerként könyvelhetjük el, hogy a csekély mértékben emelkedő közhasznú szolgáltatásokra költött kiadások mellett sikerült láthatóan emelni a közhasznú szolgáltatások színvonalát. "Sikeresen megoldottuk az év közben az önkormányzatokra rótt feladatot, a járdák hóeltakarĺtását, hasonló városokkal összehasonlítva minimális többletkiadással hajtottuk ezt a feladatot végre, valamint bővítettük a szemétszelekciót is. A Városháza téren próbaként egy újszerű hulladékedény-tárolót helyeztünk üzembe. Az év közben indítottuk el a városunkkal kapcsol új okostelefonyos applikációt, amellyel tovább bővítettük a lakossággal való elektroni kommunikációt és információ szolgáltatást."

Fekete Zoltán főellenőr is beszámolt a zárszámadás részleteiről, majd Hakszer Roland képviselő hozzászólásában kifejtette, nem ért egyet a zárszámadás feltétel nélküli támogatásával, mert ahogy a polgármester is jelezte, a beruházások megvalósulását szubjektív okok is hátráltatták. Herceg Andrea is hasonlóan vélekedett.

Ezt követően a képviselők 18 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a dunaszerdahelyi önkormányzat 2018-as év számvitelét.