Back to top

Jóreménység kuckója - már tizenharmadik éve!

Publikálva: 2019, december 5 - 07:26
Egy bemutató standról van szó, ahol szimbolikus összegért szép adventi vagy karácsonyi ajándékokat vásárolhatnak. Ezzel is támogathatják járásunk szociális otthonaiban élő vagy speciális iskoláiban tanuló barátainkat, valamint a Mentálisan Sérülteket Segítő Társaság helyi klubját.
Jóreménység kuckója - már tizenharmadik éve!

Ez egy ciklikus program, amely októberben kreatív műhelyekkel kezdődött, novemberben pedig egy kiállítást nyitottunk meg a GALLERY NOVA termeiben. A Jóreménység kuckója már XIII. éve arról tanúskodik, hogy közösen egy olyan értékes hagyomány alapköveit raktuk le, amely kerületünkben másokat is ösztönözött, mivel hasonló prezentációk azóta más helyeken is megvalósultak.

A rendezvény, melyet a Csallóközi Népművelési Központ (amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület) szervezi, számos kreatív műhelyhez kapcsolódik, ahol is a résztvevők neves művészektől különböző művészeti tevékenységeket tanulhatnak. Modelleznek, festenek, textíliákkal, fával, üveggel, papírral, gyöngyökkel, gyapjúval, viasszal dolgoznak – a kínálat változatos. Évente kétszer - húsvét és karácsony előtt – a résztvevők alkotásaikat bemutatják a nyilvánosság előtt. Ezt a projektet régiónkban először a mi népművelési központunk kezdeményezte, azóta már egész kerületünkben rendeznek hasonló prezentációkat. Ebben az évben a Tesco Galéria Üzletközpont vezetősége nagylelkűségének köszönhetően az adventi időben immár XIII. alkalommal nyithattuk meg a Jóreménység kuckóját az áruház előcsarnokában. Egész héten keresztül Nagymegyerről, Eperjesről, Felbárról, az Ekecsi Egyesített Iskolából és a dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társaság klubjából érkezettek fordulnak meg a pultnál. A pult mögött maguk az alkotók – testi- és mentális fogyatékossággal élők - tanáraik felügyelete alatt mutatják be munkáikat. Kivételes lehetőség ez számukra, hogy ezzel is bizonyítsák tudásukat, kommunikáljanak az emberekkel, és próbára tegyék képességeiket. Ha nem habozik és megáll a kuckó mellett, az öröm kölcsönös lesz. A rendezvény bebizonyította, hogy mindenki készsége és tehetsége, aki bizonyos egészségügyi hátrányokkal él, csodálatos, találkozóink során sokat tanulhatunk tőlük. Például a mindennapok őszinte örömét. Munkájuk bemutatása, erőfeszítéseik és igyekezeteik, hogy valami újat mutassanak be, a nyilvánosság előtti nem mindennapi kommunikáció és a gazdag tapasztalat, azokat az értékeket képviselik, amelyek mintha a kínált áruk alappillérét képeznék. A kis ajándékok megvásárlásával az áruház látogatóinak lehetősége van arra, hogy támogassák őket.

A rendezvény szervezői, amelyet a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma által meghirdetett Hátrányos Helyzetű Csoportok Kulturális Alapja támogatott Bc. Sínová Erika és Mgr. Láng Ingrid metodikusok voltak.

Köszönjük a TESCO Galériának a prezentációs hely biztosítását.

- sve-
Fordította: Mgr. Láng Ingrid
Fotók: a CsNK fotóarchívuma

Ezt már olvasta?