Back to top

Jönnek az inflációs segélyintézkedések

Publikálva: 2022, május 19 - 06:00
Az inflációs segélyintézkedéseket szerdán hagyta jóvá a kormány, Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szerint tartósan javítani fogják a gyerekeket nevelő családok szociális helyzetét. Heger, mint elmondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy a parlamentben bárki a családtámogatási csomag ellen szavazzon.
Jönnek az inflációs segélyintézkedések

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszer kijelentette, hogy a családi pótlékot a hatékonyabb adóbeszedésből állják majd, mivel az SaS nem értett egyet a nagyjából 100 leggazdagabb cég megadóztatásával, valamint a hazárdjátékok és az alkohol adójának emelésével.

Matovič a körülbelül 1,3 milliárd eurós infláció elleni segélycsomag fedezetéről is beszélt. A gyerekek után járó, nagyjából 550 millió eurót kitevő adóbónuszról azt mondta, az tulajdonképpen adócsökkentés, amit nem kell befizetniük az érintetteknek.

A 350 milliós plusz családi pótlékot a jobb adóbeszedésből kívánja fedezni.

Hozzátette, hogy a családokhoz kerülő 1,3 milliárd euró nagyjából 15 százaléka visszakerül a költségvetésbe a vásárlásokon és a szolgáltatásokon keresztül. Ezt az összeget 200 millió euróra taksálja. További 59 millióra rúgna a szociális segélyek és juttatások törvény szerinti valorizálása, amit akkor is meg kell tenni, ha egyébként semmilyen intézkedést nem fogadna el a kormány.

Azt is hozzátette, 25 millió euró valami olyasmin lesz megspórolva, ami még nem lett bejelentve”.

„Úgyhogy ezt még meghagyom magamnak, mert egy nagyon érdekes téma.” Hogy miből lesz fedezve még 100 millió euró, azt a jövő héten kívánja bejelenteni.

Az önkormányzatok helyzetével kapcsolatban azt mondta, tárgyalnak velük és megoldásokat kínálnak, például a tartalékalap forrásait. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a magas energiaárak miatt hitelt nyújtanak az önkormányzatoknak.

Heger hangsúlyozta, hogy az inflációs csomagot a családtámogatásra építették, mert a gyereket nevelő családok nehezebb helyzetbe kerültek, mint mások.

„Az emberek várják ezt a segítséget, ezért a gyorsított eljárás”  – hangsúlyozta, hozzátéve, reméli, hogy valóban gyorsan lezajlik a parlamenti vita. Matovič abban bízik, hogy a képviselők ezúttal pártállástól függetlenül támogatni fogják az intézkedéseket.

A pénzügyminisztérium javaslata alapján havonta 50 euró támogatást kapna minden 5 és 18 év közötti gyerek a szabadidős tevékenység támogatására. Emellett nőne az adóbónusz összege, továbbá júliustól 30 euróra emelkedne a családi pótlék, 2023 januárjától pedig havi 50 euróra.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies