Back to top

Jön a Kincskeresők – várják a jelentkezéseket!

Publikálva: 2016, október 15 - 12:35
November 9–10-én rendezi meg Dunaszerdahelyen Kincskeresők, a helyi értékeket kutató diákok konferenciája tizenkettedik évfolyamát a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Galántai Regionális Pedagógiai Központ Tehetségpontja és a MENTOR Felvidéki Tehetségsegítő Tanács. Alább a verseny felhívását közöljük.
Jön a Kincskeresők – várják a jelentkezéseket!

A konferencia célja a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó, a téma iránt a pályázó személyes kötődését is nyilvánvalóvá tevő pályamunka készítése tetszés szerint választható témakörben (kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természeti értékek, gazdaságtörténet, építészet vagy további tetszés szerint választható témakörökben). 

A helyi értékek bemutatása 10 perces előadás keretében, számítógépes vetítés (pl. PowerPoint) és eredeti hang- és videofelvételek segítségével lehetséges. (Az előadáshoz tárgyi emlékek bemutatása is kapcsolódhat.) 

Az előadások célcsoportja az alapiskolák 5–9. évfolyama, illetve a nyolc- és négyosztályos gimnáziumok, valamint a középiskolák tanulói (12–18. éves korosztály).

Feltételek: jelentkezhetnek szlovákiai diákok, egyének vagy csapatok (maximum 2 fő!), bármely szabadon választott helytörténeti témával. Nem feltétel a magyar iskola látogatása, de a pályamunkákat magyar nyelven kell elkészíteni és bemutatni! A pályázó felkészítője lehet a tanára, szülője, nagyszülője, ismerőse vagy az adott témában jártas helytörténész, szakember. A számítógépes feldolgozást (PowerPoint, Prezi) az előadó hozza magával, az írásbeli összefoglaló a jelentkezés szerves része. Mindkettőhöz fel kell tüntetni a szerző nevét és a forrásanyagot (a szakirodalom pontos bibliográfiája, saját gyűjtésnél az adatközlő/k neve, születés éve, lakcíme, ha a téma megkívánja, vallása, mestersége). 

A pályázat sikerét segíti elő, ha a pályázó tanácsért fordul a közeli múzeumhoz, levéltárhoz vagy a környezetében élő helytörténészekhez.

Jelentkezni az innen letölthető, kitöltött jelentkezési lapon lehet, amelyhez csatolni kell a pályamunka 1–2 oldalas összefoglalását és a forrásanyagot.

Az országos konferencián iskolánként legfeljebb 2 csapat vehet részt. Ha a jelentkezések száma meghaladja a rendelkezésre álló időkeretet, a szervezők fenntartják a jogot, hogy a több csoportot indító iskolákból meghívásos alapon válasszák ki az országos konferencia résztvevőit. 

Jelentkezési határidő: 2016. október 25. 

Országos konferencia tervezett időpontja és helyszíne: 2016. november 9–10.  Dunaszerdahely, Építészeti Szakközépiskola, Szabó Gyula u. 1.

Részvételi díj: 2 €/fő.

A jelentkezési lapot (pontosan kitöltve) a munka 1–2 oldalas összefoglalójával együtt elektronikus levélben kell eljuttatni a következő címre:  kincskeresok10 [at] gmail.com   

A jelentkezési lap hiányos kitöltése és az összefoglaló hiánya kizáró ok lehet a konferencián való részvételről. További információk:  Szanyi Mária:  031/780 4864, 0911 451 024, szanyi.maria [at] gmail.com,  Szabó Judit: 031/780 4864, 0917 539964

Ezt már olvasta?

Címkék: helytörténet