Back to top

Jön az újabb nyugdíjemelés – októbertől

Publikálva: 2023, július 11 - 05:50
Július elsejétől a 30 ledolgozott év után járó minimálnyugdíj 334,30 euróról 359,30 euróra nőtt. Aki 40 évet dolgozott, annak a minimálnyugdíja 378,50 euróról 422,20 euróra emelkedett. De ez még nem minden. Idén októberben újabb emelés várható.
Jön az újabb nyugdíjemelés – októbertől

Ősztől 30 ledolgozott év után már 389,90 euróra nő a minimálnyugdíj, 40 év esetében pedig 458,50 euróra.

Ez az anyagi szükséghelyzetben lévők megsegítéséről szóló törvény módosításából adódik, amit a Sme rodina kezdeményezett, és amelyet Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírt. Vagyis októbertől nemcsak a minimálnyugdíjak, de a nehéz szociális helyzetben lévők, vagyis a rászorultak anyagi támogatása is nő. A cél az, hogy aki minimálnyugdíjat kap, az az anyagi szükséghelyzetben lévők segélyének emelése után ne szoruljon szociális segélyre.

Idén júliustól a minimálnyugdíj összege a felnőtt személyre számított létminimum 1,36-szorosának felel meg. Ez október 1-jétől a létminimum 1,45-szörösére emelkedik.

Jobban fogják „díjazni” azt is, ha valaki 31-től 39 évig fizette a nyugdíjbiztosítást (dolgozott). Októbertől minden egyes nyugdíjbiztosításban eltöltött évért a nyugdíj a létminimumból számított 2,5 százalékponttal emelkedik. Júliustól szeptemberig 2 százalékpontos az emelkedés.

A minimálnyugdíjakat idén júliusban „olvasztották ki”. Régi-új módszerrel történik a kiszámítása. Azoknak az embereknek a nyugdíja, akik 30 évig fizették a nyugdíjbiztosítást, ismét eléri a létminimum 136 százalékát.

A minimálnyugdíj összege minden egyes nyugdíjbiztosítással töltött évvel 2 százalékponttal emelkedik. Negyven ledolgozott évtől kezdődően pedig 3 százalékponttal.

Magyarán, aki tovább dolgozott, több minimálnyugdíjat kap.

Forrás: pravda.sk / ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: nyugdíj, dôchodok
Cookies