Back to top

Jön az árplafon?

Publikálva: 2022, szeptember 15 - 09:48
A kormány megszabja az energiaárak maximális összegét, vagy minél lejjebb viszi az árakat. Ezt Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter közölte a szerdai kormányülés után.
Jön az árplafon?

„Biztosítani szeretnék minden szociális szolgáltatást nyújtó intézményt, az egész közszférát, és természetesen a háztartásokat is, hogy olyan intézkedéseket készítettünk elő, amelyeknek köszönhetően mindenki ki fogja tudni fizetni az áram, a fűtés és a gáz árát.

A megoldás alapja, hogy árplafont szabunk meg, vagy pedig a lehető leglejjebb visszük le az árakat. Ezen dolgozunk, az intézkedések elkészültek”

– pontosított. Mint elmondta: olyan háztartások is lesznek, amelyeknek az állam valamilyen kompenzáció formájában is segít.

„Több lehetőség is van arra, hogy miként tudjuk ezt megoldani, ma is erről tárgyaltunk. Biztosítani akarom az ország minden háztartását, de a közszférához tartozó intézményeket is, például az iskolákat, kórházakat, szociális létesítményeket, hogy van elég energiaforrás, és ez olyan árban lesz, amelynek a kifizetését meg tudják majd engedni maguknak” – mondta.

„A háztartásoknak az a legnagyobb segítség, ha mielőbb elfogadjuk azokat a törvényeket, amelyek lehetővé teszik a gáz, a villanyáram és a fűtés árának korlátozását, nemcsak az idei évben, hanem jövőre is” – hangsúlyozta.

Mint elmondta: jövő héten a parlament elé terjesztik azt a törvényjavaslatot, amely nemcsak a háztartások, hanem a közszféra és a gazdasági ágazatok számára is lehetővé teszi az energiaárak felső határának a meghatározását.

Hozzátette: például Csehország körülbelül három- és négyszer magasabb szinten határozta meg az árplafont, ahhoz képest, mint amennyit a szlovákiai háztartások fizetnek. Mi mindenképp jobb megoldást akarunk találni, mint Csehországban. Sokkal, sokkal jobb megoldást – mondta.

„A fűtési időszakban, amikor a legnagyobb az energiafogyasztás, el tudnánk képzelni hogy péntekre home office-t vezetnénk be, esetleg csütörtökre is. A hivatalok például csütörtökig működnének, pénteken pedig otthonról dolgoznának az alkalmazottak, hogy a három egymást követő napon energiát lehessen megtakarítani.

Kevesebbet kellene fűteni a folyosókon. Biztosan bevezetjük, hogy éjszaka és hétvégén kevesebbet fűtsenek” – magyarázta az energiatakarékossággal kapcsolatos elképzeléseit Krajniak.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies