Jelenlegi hely

Jók az ország gazdasági eredményei?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, január 2 - 14:45 | Színes
A Szlovák Köztársaság 2018-ban a vártnál jobban gazdálkodott. 2018. december 31-ig az államháztartási hiány elérte az 1,182 milliárd eurót, ami 791 millió euróval alacsonyabb annál a becsült összegnél, amely a költségvetési tervezetben szerepelt - számolt be a ma7.sk.
Jók az ország gazdasági eredményei?

Ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Peter Kažimír pénzügyminiszter, Peter Pellegrini kormányfő társaságában. Kažimír rámutatott: a 2018-ban elfogadott költségvetési tervezetben csaknem 2 milliárd euró deficit szerepelt. Ehhez képest sikerült megtakarítani mintegy 800 millió eurót, ami 40%-kal jobb gazdálkodást jelent. A jobb gazdasági eredmény a miniszter szerint egyrészt a vártnál magasabb állami bevételeknek (600 millió euró), másrészt a vártnál alacsonyabb állami kiadásoknak (nem egész 200 millió euró) köszönhető.

Hozzátette: a tervezettnél 341 millió euróval több általános forgalmi adót (áfa) és 329 millió euróval több társasági adót szedett be tavaly az állam. Ugyanakkor a vártnál alacsonyabb volt az egyéni vállalkozók jövedelemadójából, az osztalékra kivetett forrásadóból és az ásványi olajok jövedéki adójából származó bevétel. A kiadásokkal összefüggésben Kažimír elmondta: a legnagyobb megtakarítás csaknem 150 millió eurót tett ki, ezt az összeget a Szociális Biztosítót érintő transzferen spórolták meg. „A vártnál kisebb pénzösszeget használtunk fel az államadósság-kezelésre is” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Forrás: ma7.sk