Back to top

Jöhet a szülői bónusz! Hogy változik az anyák nyugdíja?

Publikálva: 2021, július 31 - 15:03
2023-tól kisebbfajta forradalom mehet végbe a nyugdíjrendszerben, legalábbis ezt tervezi a jelenlegi szociális, munka- és családügyi miniszter, Milan Krajniak. Jobban járhatnak azok az nők, akik több gyermeket vállaltak.
Jöhet a szülői bónusz! Hogy változik az anyák nyugdíja?

A legfontosabb változás, hogy megszűnne az ún. nyugdíjkorhatár-plafon és aszerint fog emelkedni a nyugdíjkorhatár, ahogy nő a várható élettartam. Újdonság lesz az is, hogy a gyermekek hozzájárulhatnak szüleik nyugdíjához, mégpedig úgy, hogy ez nekik semmibe sem fáj. A változás azokat érinti, akik 2023 januárja után vonulnak nyugdíjba.

„A jelenlegi rendszer úgy van beállítva, hogy felnevelik a gyermekeiket, akik dolgoznak, az állam ezért önöket alacsonyabb nyugdíjjal „jutalmazza”. Ezért fejről talpra fordítjuk a rendszert és így fog működni: gyermekeket nevelt, akik most dolgoznak? Akkor magasabb lesz a nyugdíja – magyarázza a szülői bónusz lényegét a miniszter.

Szlovákia nyugdíjrendszerében abszolút újdonságról van szó, a bruttó kereset 2,5 százalékáról, amit az aktív keresők amúgy sem látnának, hiszen az elvezetésekbe kerül. Ennyivel emelkedhet a szülők nyugdíja.

Mi változik a nyugdíjaknál?

B. Vida Júlia írásának folytatását a ma7 portálot itt olvashatják el!

Ezt már olvasta?

Cookies