Back to top

Jöhet a negyedik oltás?

Publikálva: 2022, július 19 - 09:37
Az egészségügyi minisztérium fontolóra veszi azt a lehetőséget, hogy az önként jelentkező idős emberek kérhetnék a COVID-19 elleni vakcina negyedik adagját.
Jöhet a negyedik oltás?

A minisztérium kommunikációs osztálya megerősítette a hírt a TASR hírügynökségnek.

„Számos országban oltják a vakcina negyedik adagjával a 60, vagy már az 55 évnél idősebbeket. Figyeljük ezt a tendenciát, és hamarosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot a második emlékeztető adag beadatásával kapcsolatos lehetőségekről"

 - magyarázta.

 A tárca emlékeztetett, hogy jelenleg - életkortól függetlenül - az immunhiányos betegek kérhetik a vakcina negyedik adagját. Az oltás a jóváhagyott oltási terv szerint halad.

„A nyáron azokat szeretnénk beoltani, akik eddig nem kaptak vakcinát, és követjük az oltási ütemtervet”

– magyarázta a szaktárca, és hozzátette, készül a 2022/2023-as őszi-téli szezonra vonatkozó oltási stratégia.

 Az egészségügyi minisztérium hozzátette, Szlovákia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlásait követi. Az ECDC ajánlása szerint 2023-tól a minisztérium beillesztené a COVID-19 elleni védőoltást a nemzeti immunizációs programba. A védőoltás a leghatékonyabb módja az új típusú koronavírus elleni védekezésnek – közölte a tárca.

„Semmi mással nem helyettesíthető a védőoltás, és semmilyen más védekezési móddal nem hasonlítható össze. A járványügyi vizsgálatok azt mutatják, hogy a nem beoltottakkal szemben az oltottaknál szignifikánsan csökken a kórházba kerülés, az elhalálozás és a betegség súlyos lefolyásának kockázata”

 – közölte a minisztérium.

Európában egyre gyorsabban terjed a fertőzés, ezért az EMA és az ECDC ebben a hónapban ajánlást fogalmazott meg, melynek értelmében minden 60 évnél idősebb személynek ajánlott a COVID-19 elleni vakcina második emlékeztető adagjának beadása.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies