Back to top

A jó ötletet meg kell valósítani

Publikálva: 2016, szeptember 28 - 09:09
A sikeres dunaszerdahelyieket bemutató sorozatunkban most Bábics Tamást, a Terran betoncserép gyártó vállalat ügyvezetőjét kérdeztük.

– Milyen tapasztalatokkal indult a vállalkozások területén?
– Pozsonyban, a Szlovák Műszaki Egyetem Telekommunikációs Tanszékén szereztem oklevelet 1993-ban. Az első vállalkozásomat egy évvel később alapítottam, közösen egy barátommal. Ezen a téren semmilyen tapasztalatunk nem volt, de annál nagyobb volt a lelkesedésünk. Tanfolyamok szervezésével foglalkoztunk, majd fokozatosan bővítettük a vállalkozásunkat egyéb tevékenységekkel.
– Végül miért éppen a cserépgyártást választotta?
– Ahogy a fentiekben említettem, a szolgáltatások területén kezdtem. Ennek ellenére mindig szerettem volna valamit gyártani, valami kézzel fogható terméket előállítani. A 2000-es év elején adódott egy lehetőség az építőiparban, mégpedig betoncserép gyártása. Ennek a lehetőségnek az eredménye lett az, hogy 2000 szeptemberében már elindult a gyártásunk.
– Mennyire mondható keménynek a piaci verseny ebben a szektorban?
– Az építőipar más területeihez hasonlóan a tetőcserép piacán is kemény piaci versennyel kell szembenéznünk. Multinacionális nagyvállalatoktól kezdve egészen a kis, lokális gyártókig elég széles a szereplők skálája. Ezen túl nagyon sok termék kerül behozatalra az Európai Unió egyéb országaiból is. Úgy gondolom, hogy jelenleg ebben a szektorban túlkínálat van.
– Mekkora csapattal és milyen gyártási kapacitással dolgoznak?
– Mivel egy teljesen automata gépsorral rendelkezünk, ezért a csapat létszáma nem mondható hatalmasnak. Jelenleg 59 fővel dolgozunk Szlovákiában. A szlovákiai gyáron kívül még másik kettő gyár tartozik a csoporthoz. A gyártási kapacitásunk viszont meglehetősen nagy. Jelenleg 125 darab cserép/perc sebességgel dolgozunk. Ha egy átlagos méretű családi házat veszünk alapul, akkor 20 perc alatt készül el a szükséges mennyiségű tetőcserép.
– A közelmúltban névváltoztatáson estek át. Mi volt ennek az oka?
– Igen, 2015-ben márkanevet változtattunk Szlovákiában. MEDITERRAN helyett a TERRAN márkanevet használjuk. Ennek legfőbb oka a termékskálánk folyamatos bővülése volt. Jellemzően magas hullámú termékeket gyártottunk, ami a Földközi-tenger építészeti stílusjegyeinek felelt meg. Ma már ez nem állja meg a helyét. A magas hullámú termékek mellett az egyenes vágású lapos betoncserép is helyet kapott a termékkínálatunkban. Ezek ugyanis egyre népszerűbbek.
– Mit gondol a szlovákiai vállalkozási lehetőségekről, mennyire könnyű vagy nehéz a kezdő vállalkozók sorsa?
– Két oldalról közelíteném meg a kérdést. Az egyik a vállalkozási környezet. Ezt minden esetben az érvényben lévő jogszabályok határozzák meg. Sajnos Szlovákiában ez a szabályozás nagyon sokat változik: néha jó, de néha rossz irányba. A másik oldal a pénzügyi. Sok esetben egy kezdő vállalkozás nem rendelkezik megfelelő pénzügyi háttérrel, tőkével. Ennek a háttérnek a bebiztosítása pedig nem egyszerű kihívás. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy minden jó ötletet meg kell valósítani, és nem szabad félni belevágni.

PR

Ezt már olvasta?

Cookies