Jelenlegi hely

Jó hír a kismamák és a beteggondozók számára

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, január 13 - 07:47 | Színes
Az anyasági szabadságon lévő anyukáknak az eddig használt gyakorlattal szemben, 2018-tól már nem kell jelenteniük a Szociális Biztosítónak, hogy mikor fejeződik be az anyasági szabadságuk, s mikortól kezdődik el szülői szabadságuk. A jogszabály módosítása azonban a magatehetetlen betegeket gondozók és a súlyos fogyatékkal élő betegek személyi asszisztenseinek éltét is megkönnyíti.
Jó hír a kismamák és a beteggondozók számára

Az újdonság nemcsak időt takarít meg, de kevesebb bürokráciát jelent, valamint segítséget nyújt a nyugdíjjogosultsággal kapcsolatos teendőknél. Jelenleg ugyanis azoknak az anyukák, akik nem érkeztek bejelentkezni a Szociális Biztosítóba évek elteltével gondjaik akadhatnak a ledolgozott évek bizonyításánál.

Azon hölgyek esetében, akik az anyasági szabadság lejárta után a szülői szabadság mellett döntenek, továbbra is az állam fizeti a nyugdíjbiztosításukat. A 2018-ig érvényes jogszabály szerint amennyiben ezt nem jelentették a Szociális Biztosítóba, elveszítették azokat a napokat, melyeket be lehetet volna számolni a nyugdíjba. Egészen mostanáig ezt visszamenőleg azonban nem volt lehetséges rendezni.

„Becsléseink szerint csaknem minden második anyasági szabadságát töltő kismama megfeledkezett erről" – hívta fel a figyelmet Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője. Az új hatályos jogszabály közel 163 ezer embert érinthet.

Az érintett személyek be- illetve kijelentését a Szociális Biztosító automatikusan elvégzi a Munkaügyi Központból kapott adatok alapján. Elsősorban olyan személyekről van szó, akik 6 éves korukig gondoskodnak a gyerekükről, s jogosultak szülői támogatás folyósítására.

Ez az intézkedés azokat is érinti, akik hosszan tartó kedvezőtlen egészségi állapotban lévő gyerekről gondoskodnak (6-18 évig), valamint a beteggondozók azon csoportjáról, akik a munkaügyi hivataloktól kapnak beteggondozási járulékot.

Az utolsó érintett személyek azok a személyi asszisztensek, akik a szerződésük szerint a súlyos fogyatékkal élőnek legalább havi 140 óra keretében nyújtanak személyes asszisztenciát.

A biztosító ezeket érintett személyeket a nyugdíjbiztosítási rendszerben nyilván fogja tartani, s nyugdíjbiztosítási járulékuk az állam által történő fizetéséről 2018. január 1-je után értesítést küld. Ugyanakkor felhívja azoknak a figyelmét, akik úgy gondolják, hogy fent említett csoportba tartoznak, de erről értesítést nem kapnak, hogy bizalommal forduljanak a biztosító legközelebbi kirendeltségéhez s ellenőrizzék a helyzetüket.

Továbbra is kötelező lesz benyújtani a bejelentkezésüket a biztosítóba azoknak a személyeknek, akik 6 éves korukig gondoskodnak a gyerekükről, viszont nem jogosultak arra, hogy számukra szülői járulékot folyósítson a munka-, szociális- és családügyi hivatal. Azokban az esetekben tehát megmarad a kijelentkezési kötelezettség, amelyekben a vázoltak alapján az adott személy, aki 6 éves korig gondoskodik a gyerekről, illetve aki hosszan tartó kedvezőtlen egészségi állapotban lévő gyerekről gondoskodik (6-18 évig) befejezi a gondoskodást. Számára kötelező a befejezést követően 8 napon belül benyújtani a biztosítóba a kijelentkezést.

Amennyiben az állam által biztosított személy úgy dönt, hogy nem kéri a nyugdíjbiztosítást, ezt megteheti kijelentkezés formájában, így a biztosítása leghamarabb a kijelentkezés benyújtásának napjától szűnik meg. Az új jogi norma ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy az önként kijelentkezés után ismét bejelentkezhessen, leghamarabb attól a naptól, amikor kijelentkezett.

Forrás: gazdasag.sk
Fotó: manofoto.hu