Back to top

A jelöltet állító parlamenti pártok tagot delegálhatnak a választási bizottságba

Publikálva: 2024, február 5 - 19:14
Február 19-ig jelölhetnek tagot és póttagot a körzeti és a járási választási bizottságokba az elnökjelöltet állító parlamenti pártok és petíciós bizottságok – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium sajtóosztálya. „Az elnökválasztásra 5938 körzeti és 49 járási választási bizottságot állítanak fel” – közölte a tárca.
A jelöltet állító parlamenti pártok tagot delegálhatnak a választási bizottságba

A tagok és a póttagok delegálásáról szóló értesítést a település vagy a városrész polgármesterének, a járási választási bizottságoknál pedig a járási hivatal vezetőjének kell eljuttatni. A parlamenti pártok és a jelöltállító bizottságok a választási bizottságokba delegált tagok révén ellenőrizhetik a választási folyamatot.

A körzeti választási bizottságok felügyelik a szavazóhelyiségekben a szavazás szabályszerű lebonyolítását, valamint a szavazatszámlálást. Járási választási bizottságok azokban a városokban alakulnak, ahol a járási hivatal működik. Feladatuk a körzeti bizottságok működésének és az eredmények feldolgozásának felügyelete.

A körzeti és a járási választási bizottságnak is legalább öttagúnak kell lennie. Ha a tagok száma öt alá csökken, és nincs póttag, a polgármester, vagy a hivatalvezető nevezhet ki tagot a bizottságba.

A körzeti és a járási választási bizottság tagja napi 69 eurós illetményre jogosult, a bizottság elnökének tiszteletdíja 89,7, a jegyzőkönyvvezetőé 86,25 euró. A második fordulóban a díjazás összegét a 2023 negyedik negyedévére vonatkozó átlagbér alapján határozzák meg.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies