Jelenlegi hely

Jelképeink szabad használata a demokrácia fokmérője

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, szeptember 19 - 14:49 | Hírek
Áprilisban a Magyar Közösség Pártja aláírásgyűjtést indított azzal a céllal, hogy a Szlovákiában élő összes nemzeti közösség szabadon használhassa saját szimbólumait - írja a ma7.sk.
Jelképeink szabad használata a demokrácia fokmérője

Május 15-én indult az aláírásgyűjtés, ami a mai nappal zárul. Sikerült összegyűjteni mintegy 11 ezer aláírást - mondta el Berényi József, a petíciós bizottság elnöke a dunaszerdahelyi sajtótájékoztatón. A petíciót a botrányos himnusztörvény hívta életre, amit ugyan azóta korrigáltak, de számos korlátozást érvényben hagytak. Az MKP petíciója a nemzeti közösségek jelképeinek használatát célozza, nemcsak a himnusz énekléséről, hanem a trikolór használatáról is szó van. A választási időszakra való tekintettel Berényi nem várja, hogy a belügyminisztérium elsőrendű kérdésként vetné fel a témát, amelyet az MKP a választásokat követően is napirenden tart majd.

Horony Ákos elmondta, a nemzeti jelképeket korlátozó törvény az első Fico-kabinet idején született meg. Magyarországon, de például Szerbiában is szabadon használhatják szimbólumaikat a nemzeti közösségek. Ettől a szlovák jogállam sem zárkózhat el.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott, az összegyűlt aláírásokat a jövő héten adják le a petíciós bizottság tagjai a belügyminisztériumban. A belügyi tárcának harminc napja van a petíció elbírálására. Berényi elmondta, az MKP kormányváltásra készül, a párt Országos Elnöksége ma dönt arról, hogy tárgyalásokat kezd-e az OĽaNO-val. A jövőbeli együttműködésnek sarkalatos pontja lesz a nemzeti jelképek szabad használata.
Forrás: ma7.sk