Back to top

Jeles személyiségekről nevezték el a városháza üléstermeit

Publikálva: 2023, december 7 - 06:43
Jeles személyiségekről nevezték el a városháza üléstermeit a december 5-ei soros képviselő-testületi ülésen. A városháza nagytermét ezentúl városunk díszpolgáráról Makovecz Imre-teremnek, míg a kis üléstermét városunk szülöttjéről Szladits Károly-teremnek hívják.
Jeles személyiségekről nevezték el a városháza üléstermeit

A testületi ülés végén dr. Hájos Zoltán polgármester a képviselők jelenlétében leleplezte a termeket elnevező táblákat. A városházi tanácstermek elnevezését Karaffa Attila alpolgármester indítványozta. 

Az esemény apropóját szolgáltatta az is, hogy idén lett 25 esztendeje lett felavatva és megszentelve a megújult, toronnyal ékesített városháza, amely Makovecz Imre tervezését dicséri.

Makovecz Imre, a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet megteremtője városunk jelenlegi arculatának, a Fő utca építészeti elemeinek, valamint a templomtér kinézetének a megálmodója volt, aki érdemei elismeréseképpen díszpolgári címet is kapott Dunaszerdahelytől. 

Szladits Károly, a magyar magánjogtudomány egyik legnagyobb alakja 1871. december 27-én született Dunaszerdahelyen, ahol édesapja ügyvéd és szolgabíró volt. 

Részt vett az 1901-es magánjogi törvénytervezet előkészítésében, 1916-ig az igazságügyi minisztérium törvényelőkészítő osztályán dolgozott. 1908-tól egyetemi magántanár képesítést szerzett, 1917-től pedig egyetemi tanári kinevezést kapott a Budapesti Tudományegyetemre, közben 1914–33 között a Jogtudományi Közlöny döntvénygyűjteményét, a Magánjogi Döntvénytár c. munkát is szerkesztette, illetve (1920–22-ben) a Békejog és Békegazdagság c. folyóiratot. 1932-ben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező, 1943-tól rendes tagja, ahonnan 1948-ban – már a kommunista időkben – tanácskozó taggá minősítették vissza. 1942-ben távozott az egyetemről, s 1945 után a Jogtudományi Közlöny főszerkesztője, illetve a hágai állandó nemzetközi választott bíróságnak tagja volt.

1956. május 22-én hunyt el Budapesten. Akadémiai (MTA) tagságát 1989-ben, posztumusz állították helyre.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies