Back to top

Jeles személyiségek kapták városunk díjait

Publikálva: 2019, április 28 - 13:01
Megvan az első női díszpolgára városunknak, de a kultúra, a társadalmi élet és a sport területén is kiválóságaink kapták meg idén Dunaszerdahely városának legrangosabb elismeréseit a Szent György-napok és búcsú egyik legfontosabb eseményén, a városi díjkiosztó ünnepségen, április 27-én.
Jeles személyiségek kapták városunk díjait

Jubiláltak a város díjai is, hiszen éppen tíz évvel ezelőtt, 2009-ben kezdődött el a hagyománya annak, hogy méltó ünnepségsorozat keretében emelik ki példaképeinket  városunk legrangosabb elismeréseivel. 

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében az eseményre összesereglett vendégeket – köztük a város vezetése részéről Dr. Hájos Zoltán polgármestert, A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármestert, a megjelent városi képviselőket, Bubniak Júlia hivatalvezetőt, a városi hivatal vezető beosztású dolgozóit, illetve a történelmi egyházak képviselőit, a dunaszerdahelyi intézmények vezetőit, a díjazottakat – Benedekffy Katalin operaénekesnő csillogó elődása köszöntötte az est legelején.

Üdvözölték az ötödik Hazaváró Találkozó meghívottjait is, majd Hájos Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

„Melyik is lehetne a legmegfelelőbb nap a városi díjak átadására, mint a városunk védőszentje alkalmából rendezett Szent György-napok ünnepsorozatának az egyik napja. Ezen a napon köszönjük meg városunk megbecsült polgárainak a közösségünk érdekében folytatott munkájukat, azoknak, akik a kultúra vagy a sport területén értek el kimagasló teljesítményeket, mellyekkel öregbítették, öregbítik szeretett városunk hírnevét” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy e személyiségek mnkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak Dunaszerdahely fejlődéséhez, közösségünk jobbá tételéhez, valódi értéket teremtve ezáltal.

Hájos Zoltán rámutatott, hogy egy közösség akkor és csakis akkor lehet sikeres, ha olyan tagjai vannak, akik képesek, akik tudnak, és akik akarnak a közösségükért dolgozni, annak tagjaként cselekedni. „Hála Istennek, sokan vannak” – mondta, majd rámutatott, hogy közülük valók a kitüntetettek is, akiknek több évtizedes munkáját köszöni meg Dunaszerdahely városa.

Az ünnepi köszöntőt követően Hájos Zoltán polgármester, valamint A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek adták át városunk díjait – elsőként a Dunaszerdahely város díszpolgára címet, amelyet idén Strédl Terézia pszichológusnak, egyetemi oktatónak ítéltek oda. A neves szakember az első hölgy Dunaszerdahely díszpolgárai között.

A Pro Urbe-díjjal a képviselő-testület a társadalmi, a kulturális és a sportéletben kiemelkedő eredményt elérő személyeket és csoportokat jutalmazza – ezt a gálaesten elsőként Petényi Györgyöt, a Dunaszerdahelyi Sakk Klub elnökét jutalmazták a sport területén elért több évtizedes kimagasló szakmai munkája elismeréseként.

A társadalmi élet területén elért kimagasló munkája elismeréseként Pro Urbe-díjat vehetett át Kanovits György újságíró is, aki a városi televízió szerkesztője.

A kultúra területén elért kiemelkedő munkája elismeréseként végül Pro Urbe-díjjal tüntették ki in memoriam Antal Andrást, Dunaszerdahely város egykori krónikaíróját, akinek elismerését unokája, Weisz Julianna vette át.

A folytatásban Dunaszerdahely Város Polgármesterének Díjait nyújtotta át Hájos Zoltán. E díjban részesült a Minit Slovakia Kft., az elismerést Ambrovics Ferenc, a vállalat ügyvezető igazgatója köszönt meg, a DAC Dunaszerdahely 1968-as futballcsapat (Csiba Ferdinánd, Csóka György, Korček Vladimír, Kucman Ferenc, Ollé Lajos, Sekáč József, Takács Vilmos, Tánczos László, Vida Béla és Vími Tibor), sportsikereik elismeréseképp, valamint a Novus Ortus Diákszínpad színjátszó csoportnak az amatőr színjátszás területén elért kimagasló munkája elismeréseként – az elismerést Takács Tímeát, a színjátszócsoport vezetője vette át.

Hájos Zoltán polgármester ebben az évben két polgármesteri emléklap odaítéléséről is döntött, amit 2019-ben Dionyz Bergmann, a sportgimnasztika az emberi test mozgáskultúrájának egyik építője és Ronald Suchý, a dunaszerdahelyi kórház baleseti sebészeti osztályának orvosa kapott meg.

Többéves hagyomány az is, hogy ezen a gálaesten a város díjaival együtt tüntetik ki az Év pedagógusát, amelyet idén a szakma Mészáros Márta pedagógusnak ítélt oda, igényes szakértelemmel végzett pedagógiai munkássága elismeréseként.

Az Év pedagógusa díj mellett a városi önkormányzat kulturális és sport bizottsága kezdeményezte, hogy a nagyközönség, vagyis a jelenlegi diákok, volt tanítványok, szülők is szavazhassanak arról, ki a legnépszerűbb pedagógus. A legutolsó fordulóba öt pedagógus került: Both Gabriella, Csölle Teréz, Kiss Ildikó, Mészáros Márta, Strigac Juraj, Urbanicová Lubica. 

A jelöltek közül a legtöbb szavazatot Kiss Ildikó, a Halpiac téri óvoda óvónője kapta, aki számára az Év pedagógusa díj Közönségdíját Antal Ágota városi képviselő és az oktatásért felelős alpolgármester, A. Szabó László adta át.

A nagyszabású műsort a már említett Benedekkfy Katalin operaénekes, Kevicky Tünde szólóénekes, az Opera Trió tagja, illetve Juhos Attila, a Szlovák Nemzeti Színház egykori művészének varázslatos dalbetétei tették még emelkedettebbé. 

A kitüntettett személyiségeket, csoportokat rövidesen külön-külön is bemutatjuk majd potálunkon.

Ezt már olvasta?

Cookies