Back to top

Javítják az evangélikus templom belső falait

Publikálva: 2022, december 6 - 19:24
Zajlik az evangélikus templom belsejében a falak javítása. Régi épület lévén sok nedvesség szívódott fel a falakba – most a rossz állapotú, átnedvesedett belső részeket igyekszik a közösség megjavítani.
Javítják az evangélikus templom belső falait

„Múlt éven belekezdtünk már a munkálatokba, amikor az oltár körüli részen elkezdtük szigetelni a falat, ami szintén át volt nedvesedve” – mondta Horňák József evangélikus lelkész. A régi épület belső falait jelenleg önerőből és városi támogatásból igyekeznek megjavítani.

A templomon korábban 1968-ban volt nagyobb rekonstrukció, majd utána csak 2011-ben, amikor a tetőzet szorult megjavításra. 

„Ebben az évben elkezdett potyogni a vakolat a toronyról, akkor egy akut, sürgős javítást kellett eszközölnünk, hiszen nem maradhatott balesetveszélyesen az épület. Most fokozatosan összegyűjtöttünk pénzt, amiből a templom belső falainak a javításának álltunk neki, mert borzasztóan nézett ki – nedvesek voltak egészen az ablakig, s maga a környezet sem volt így egészséges, már a penész is megjelent” – tette hozzá Horňák József.

A lelkész szerint sajnos arra kellett rájönniük, hogy számos korábbi javítás csak gyors pótlás volt, hiszen pénz nem lévén a hívek igyekekeztek önerőből, olcsón és gyorsan megoldani az akkori gondokat. Többek között betont tapasztottak a falra, de számos más komoly technikai hibát is elkövettek az egykori pótlások, javítgatások során.

„A mostani javításkor igyekszünk elkerülni ezeket a korábbi hibákat, hogy a későbbi időszakban tovább legyen szép a templom, méltóbb legyen az istentiszteletek helyszíne” – mondta a lelkész, hozzátéve, hogy már most is komoly kihívást jelent a régi festők, egykori mesteremberek hiánya.

Az evangélikus templomban az ünnepi időszakra félbeszakadtak a munkálatok, mert az adventi és a karácsonyi istentiszteletekre készítették elő az épületet.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies