Back to top

Javier Sotomayor: Futballszurkoló vagyok, de Kubában a baseball az elsőszámú sport

Publikálva: 2024, február 12 - 20:51
Az 1993 júliusi 245 cm-es eredménye a mai napig a magasugrás világcsúcsa. Ő tartja a fedettpályás rekordot is 243 centiméterrel, amelyet 1989 márciusában Budapesten ért el. A kubai Javier Sotomayor olimpiai és világbajnoki aranyérmet is szerzett, az atlétika legnagyobb legendái közé tartozik. Szombaton a MOL Arénába látogatott el, ahol elvégezte a DAC-Szakolca mérkőzés ünnepélyes kezdőrúgását.
Javier Sotomayor: Futballszurkoló vagyok, de Kubában a baseball az elsőszámú sport

Javier, hogy érezte magát a stadionunkban?
„Szeretnék köszönetet mondani a hazai klubnak az ünnepélyes kezdőrúgás elvégzésének a lehetőségéért. Nagyon kedves és kellemes gesztus volt. Rendkívül jól éreztem magam Dunaszerdahelyen, mindenki figyelmes volt, törődtek velem és a mérkőzést is élveztem.”

Hogyan látta magát a meccset?
„Tetszett. Látható volt, hogy a csapatoknak megvan a minőségük. Élveztem és örömmel töltött el, hogy egy brazil szerezte a gólt.”

Milyen a labdarúgáshoz fűződő kapcsolata?
„Akárcsak mindegyik kubainál, az én kedvenc sportom is a baseball, de ugyanakkor futballszurkoló is vagyok, rendszerint figyelemmel követem az egyes találkozókat. Ellenben a fiaim számára már a futball az első, és csak az után jön a baseball. Kubában az utóbbi a nemzeti sport, de a mai fiataloknál már a labdarúgás veszi át ezt a szerepet.”

Kérjük, ossza meg velünk, hogyan jutott el a MOL Arénába.
„Egy barátom miatt látogattam el Szlovákiába. Örülök, hogy egy új helyet ismerhettem meg, ahol azelőtt még nem jártam. Tetszik a város, jól érzem magam. Sokszor versenyeztem Pozsonyban és Ostraván, még a szocializmus idején. Össze sem tudom számolni, hányszor voltam Szlovákiában, de Dunaszerdahelyen ez az első látogatásom.”

Több hasonló akcióra is meghívást kap, például az ünnepélyes kezdőrúgás elvégzésére?
„Néhány hete részt vettem Budapesten az Év Sportolója gálaestjén, ahol a legjobb magyar sportolónak adtam át a díjat. Nemrég Miamiban, majd Barcelonában jártam. Rendszerint az egész világból kapok meghívókat. Ezen a héten Olaszországba, pontosabban Udine városába készülök egy magasugró-versenyre.”


A szombati DAC-Szakolca (1:0) mérkőzés után a környék tehetséges fiatal atlétáival.

dac1904.sk / Nagy Krisztián

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Niké Liga
Cookies