Back to top

A járványhelyzet alakulásától függ, mikor kezdődhet az asszisztált népszámlálás

Publikálva: 2021, április 7 - 07:03
Az országos tiszti főorvos és a regionális közegészségügyi hivatalok illetékeseivel való egyeztetés után jelenti be az asszisztált népszámlálás kezdetének pontos dátumát Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke.
A járványhelyzet alakulásától függ, mikor kezdődhet az asszisztált népszámlálás

A COVID-automata alapján döntenek erről a szakemberek – közölték keddi sajtótájékoztatójukon a Statisztikai Hivatal munkatársai. Felhívták a figyelmet arra a kampányra is, amelyben például a nemzetiséget érintő kérdésről is szó van.

„Arra számítunk, hogy azokban a járásokban kezdődhet el az asszisztált népszámlálás, amelyeket a COVID-automata szerint a 2. és a 3. kategóriába sorolták. Az időpont kihirdetése után az önkormányzatoknak lesz idejük a népszámlálás előkészítésére" – mondta Ľudmila Ivančíková a Statisztikai Hivatal munkatársa. Az asszisztál népszámlálás kezdetét május elejére teszik. „Ez azonban még húsvét előtti becslés" - mutatott rá Ivančíková.

A szakember hangsúlyozta, az asszisztált népszámlálás hat hetet vesz igénybe, és legkésőbb október 31-ig véget kell érnie, ha ezt a tervet ismét keresztül nem húzza a járványhelyzet súlyosbodása.

Azok a lakosok, akik szeretnék igénybe venni a lehetőséget, a településen létrehozott információs központban, vagy az erre a célra létrehozott telefonvonalakon kérhetnek segítséget, és egy megbeszélt időpontban meglátogatja őket a hivatal munkatársa.

Jasmína Stauder, a 2021-es népszámlálás szóvivője közölte, a kulturális minisztériummal és a kormánnyal közösen kampányt indítottak, amellyel a roma közösségeket és nemzeti kisebbségeket szeretnék megszólítani. „A kampány célja annak hangsúlyozása, hogy a korábbiaktól eltérően senkinek nem származik hátránya abból, ha megjelöli a nemzetiségét, illetve hogy melyik kisebbséghez tartozik" - magyarázta Jasmína Stauder.

A szakember tájékoztatása szerint a kampány például a romákra fókuszál. Stauder elmondta, az előző, 2011-es népszámlálás során 105 ezer ember vallotta magát romának, de a roma közösségek összesen több mint 450 ezer tagot számlálnak. A kampány célja, hogy kiemelje azokat az előnyöket, amelyek azzal járnak, ha ismert lesz a kisebbségek valós száma. Felhívta a figyelmet arra a dokumentumfilmre is, amelyet április 15-től sugároz az RTVS. Ebben Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megszólal, az államfő is támogatta a kampányt.

A február 15-től március 31-ig tartó elektronikus népszámlálásban 4 844 007 személy, azaz Szlovákia lakosságának 86 százaléka vett részt. A házak és lakások összeírása 2020. június 1. és 2021. február 12. között lezajlott. A szakemberek tájékoztatása szerint az első eredményeket az év végén közzéteszik.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies