Back to top

Járásonként lényegesen eltér a szabad munkahelyek száma

Publikálva: 2024, január 22 - 06:49
Az egyes járások munkakínálata Szlovákiában markáns eltéréseket mutat, a szabad munkahelyek számát tekintve akár 900-szoros különbség is tapasztalható.A munkahivatalok az év végén csaknem 79 ezer szabad munkahelyet tartottak nyilván, ezek száma az előző év novemberéhez képest 3,6 ezerrel csökkent, derül ki a Szlovák Köztársaság Munka, Szociális és Családügyi Központja adataiból.
Járásonként lényegesen eltér a szabad munkahelyek száma

A szabad munkahelyek száma lényeges eltéréseket mutat az egyes megyékben. Míg Pozsony megyében tavaly év végén számuk 31,3 ezer volt, addig Eperjes megyében mindössze 2,4 ezer állásra várták a jelentkezőket.

Könnyebb állást találni Nyitra és Nagyszombat megyében is, Nyitra megyében a munkáltatók a munkahivatalokon keresztül 12,4 ezer, míg Nagyszombat megyében 12,1 ezer állást hirdettek. Ezzel szemben Eperjes megye után a legkedvezőtlenebb a helyzet szabad állások tekintetében Kassa és Besztercebánya megyében.

Kassa megyében tavaly év végén mindössze 3,2 ezer szabad munkahely várt betöltésre, Besztercebánya megyében pedig 3,8 ezer. Valamivel jobb volt a helyzet Zsolna és Trencsén megyében, ahol 6,5 ezer, illetve 7,2 ezer betöltetlen állás volt.

Nagyon jelentős eltérések vannak a szabad munkahelyek tekintetében az egyes járások között. Az első öt között találjuk a Pozsonyi II. járást, a Nyitrai, Pozsonyi III., Pozsonyi IV. és a Nagyszombati járást. A Pozsonyi II. járásban 8,2 ezer betöltetlen állást tartottak nyilván, a Nyitrai járásban 7,1 ezret, a Pozsonyi III. járásban 6,2 ezret, a Pozsonyi IV. járásban 5,7 ezret, a Nagyszombati járásban pedig 3,9 ezret.

Kedvezőtlenebb viszont a helyzet a Mezőlaborci, a Sztropkói, a Poltári, a Kisszebeni, valamint a Kassai III. járásban. A Mezőlaborci járásban tavaly év végén mindössze 9, a Sztropkói és a Poltári járásokban egyformán 19, a Kisszebeni járásban 31 és a Kassai III. járásban 32 betöltetlen állás volt.

A Mezőlaborci járásban mindeközben 754 nyilvántartott munkanélküli volt, a Sztropkói járásban 1249, a Poltári járásban 1326. A Kisszebeni járásban 3940 álláskeresőt tartottak nyilván, a Kassai III. járásban pedig 464-et.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies