Jelenlegi hely

Járási vonatkozású szeminárium: A környezet napja

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, június 19 - 13:34 | Hírek
Csallóköz alatt található Közép - Európa legnagyobb és legértékesebb ivóvízkészlete, amely egyre értékesebb, megfizethetetlen kincs.
Járási vonatkozású szeminárium: A környezet napja

Az utóbbi években már észrevehettük, hogy az olaj ára egyre változik – örülünk, ha esik az ár, az ivóvíz ára viszont egyre emelkedik ... geometrikusan. És nem áll meg. A Csallóközi Népművelési Központ Európa kútja - mentsd meg az élő vizet! című tervezetének célja a természet - , az ivóvíz forrásainak védelme és a nyilvánosság környezettudatosság iránti kapcsolatának befolyásolása.

A nemzetközi környezetvédelmi nap alkalmából 2018. június 7-én a CsNK klubhelyiségében szakmai szemináriumra került sor. A környezetvédelemi projekt koordinátorai, tanárok, járásunk szociális otthonainak koordinátorai és népművelők találkoztak a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség lektorával Mgr. Gabriela Augustiničovával. A résztvevőknek előadásában bemutatta a DROPIE Környezetvédelmi Központ újabb tevékenységeit, amely a járásunkkal határos Nemesócsán található. A központ nagy területen helyezkedik el, amelyen állatok élnek. Különböző kerteket építenek - például gyógynövény-, esőerdő- és más fajtákat. Lehet ribizlit, cseresznyét kóstolni, vagy a ma már olyan ritka szedret is. A programkínálatból meg kell említeni a következőket: Repül, repül, minden repül – a védett terület madárfajairól tartott előadás kinn a szabadban, ahol megismerhetik a vándormadarak szükségleteit, igényeit és fenyegetettségét. Madáretetőket is készítenek.

Utazás Túzokországon keresztül – előadással egybekötött kirándulás óvodás és alsótagozatos gyermekek részére, amelynek célja az, hogy megismerjék Csallóköz déli részének természeti, kulturális és történelmi látnivalóit. Hálóban lapuló férgek szépsége - a fiúk és a lányok kis zoológusokká válnak, felfedező expedícióra indulnak, Alsó - Csallóköz rétjeinek és mocsarainak rovarseregét tanulmányozzák. Barátra lelsz a fában - a Dropie központ területén vándorolva a fiúk és a lányok megismerik és felismerik a Csallóközre jellemző fákat és cserjéket. Megtanulják a fák fontos és pótolhatatlan funkcióját a mezőgazdasági tájon. A fűzfa titkai - a természet és az ember egyedülálló életközössége az Alsó - Csallóközben. A fűzfák az emberekkel kölcsönhatásban élnek.

A program második részében érdekes megbeszélésre került sor. Érdemes megemlíteni a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia és Gimnázium tevékenységeit, akik számos díjat érdemeltek. Többek közt a Nagyszombati önkormányzati kerület elismerését, a Zöld Iskola tervezetben való munkájukért, mivel az önkéntes diákok a földutak mellett csaknem 9 km fasort ültettek ki - hársfákat, tölgyeket és gyümölcsfa csemetéket, közel 950 fát. Ing. Kiss Klaudia az iskola pedagógusa nagyon érdekesen beszélt az iskola egyéb tevékenységeiről is. Hangsúlyozni kell, hogy sok olyan kihívást és projektet, amelyek ma már nagy nyilvánosságot kapnak, a Csallóközi Népművelési Központ már több mint tíz évvel ezelőtt propagálni kezdett. Például a kis madarak védelmét - 2018 a fecske éve, az esővíz gyűjtése, rovar hotelek építése, gyógynövény- vagy virágokkert építése az iskolák területén, Pakoljuk ki Csallóközt! – műanyaghulladék gyűjtése a természetben, több ezer őshonos facsemete kiültetése, amelyeket ajándékként a SALIX TRADE cég ajándékozott és mások.

A vitával a rendezvény nem ért véget. A befejező részben a szervezők - a CsNK igazgatónője Mgr. Jana Svetlovská és a CsNK munkatársa Erika Sínová megköszönte a résztvevőknek azt, hogy az elmúlt tanévben is aktívan bekapcsolódtak az Európa kútja – mentsd meg az élő vizet! tervezetbe, okleveleket és kis ajándékokat adtak át a résztvevőknek Az rendezvény ciklikus, tehát a nyári szünet után is folytatjuk Csallóköz természetének védelmét.

-jsve-