Back to top

Januárban érkezik az emelt nyugdíj

Publikálva: 2022, december 27 - 13:28
Jól kezdődik a 2023-as év év 1,4 millió nyugdíjas számára. Az idei jóformán filléres nyugdíjemelés után jövőre végre érezhető lesz az öregségi járadék növekedése. Más kérdés persze, hogy ez mire lesz elég ilyen elszabadult infláció mellett.
Januárban érkezik az emelt nyugdíj

A januártól esedékes 11,8 százalékos emelés az 518 eurós átlagnyugdíj esetében több mint 61 eurós havi növekedést jelent.

A nyugdíjak minden évben a fogyasztói árak első féléves évközi emelkedésének mértékében, amit ún. nyugdíjas inflációnak is neveznek, nőnek. Ezt a Statisztikai Hivatal határozza meg. Idén pedig rég nem látott mértékben emelkedtek az árak, emiatt lett két számjegyű a nyugdíjemelés mértéke is.

A nyugdíjemelést ezúttal sem kell kérvényezni, a Szociális Biztosító automatikusan már ilyen összegben fizeti ki a januárban esedékes nyugdíjakat.  Erről az érintettek írásos határozatot is kapnak.

Ha az öregségi nyugdíj összege a valorizáció után alacsonyabb, mint minimálnyugdíjé, a Szociális Biztosító a nyugdíj összegét a minimálnyugdíjéra emeli. Mivel ennek összege 2023. január 1-től nem változik, a nyugdíjas ugyanazt az összeget fogja kapni, mint eddig.

Ha nyugdíj összege a valorizáció után magasabbra jön ki, mint a minimálnyugdíjé, megszűnik a jogosultság a minimálnyugdíjra és az érintett személy a jövőben már ezt a magasabb összeget fogja kapni havonta, vagyis nyugdíja emelkedik. Egyszerűen szólva, akik ebbe a kategóriába tartoznak, szintén jóljárnak.

A nyugdíjemelésen kívül az idősek ősszel az ún. szülői bónuszra is számíthatnak, melyet a biztosító idén még egy összegben fizeti ki nekik, később ezt már a havi nyugdíjukhoz fogják kapni.

A szülői bónuszt a dolgozó gyermek havi elvezetéseiből fizetik ki az időseknek. Általánosságban elmondható, minél több aktív kereső, vagy minél jobban kereső gyermeke van a nyugdíjasnak, annál több bónuszra számíthat. A nyugdíja tehát havonta több tíz euróval emelkedhet.

A csaknem tizenkét százalékos nyugdíjemelés a szülői bónusszal együtt végre komolyabb nyugdíjemelést eredményezhet.
 
ma7 | B. Vida Júlia / cas.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: nyugdíj, dôchodok
Cookies