Back to top

Január végéig be kell jelenteni az ingtalaneladást vagy vételt

Publikálva: 2018, január 17 - 17:30
A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal adó- és illetékügyi alosztálya felhívja a figyelmet arra, hogy azon ingatlan-tulajdonosnak, akinek 2017-ben ingatlan került a birtokába, vagy ingatlant adott el, 2018. január 31-ig ingatlanadó-bevallást kell beadnia. Ez a kötelezettség tehát azokra vonatkozik, akik 2017-ben ingatlant adtak el, vettek, örököltek, kollaudáltak, vagy megkapták a jogerős építkezési engedélyt.

Minden ilyen jellegű vagyonátruházást január végéig kell bejelenteni a városházán, mert ez alapján vetik ki a 2018. évi ingatlanadót. A Városi Hivatal arra kéri az érintetteket, hogy január végéig  szíveskedjenek leadni az adóbevallást. A törvény értelmében  e kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén az ingatlan-tulajdonost bírság megfizetésére kötelezhetik.

Felhívjuk a figyelmet egy további fontos kötelezettségre is. Annak is bejelentési kötelezettsége van, aki 2017-ben lakcímet változtatott, hogy a hivatal kézbesíttethesse az ingatlanadó és a szemétdíj kivetésére vonatkozó határozatokat.  A lakcímváltozás bejelentésével megelőzhető sok végrehajtás (exekúció). Ha a polgár ezt elmulasztja, akkor a Városi Hivatal illetékes pénzügyi osztálya az ingatlanadó-bevallásban feltüntetett, tehát a már nem aktuális címre  postázza  az adó kivetésére vonatkozó határozatokat, amit viszont az adóköteles személy, mivel elköltözött,  nem tud átvenni. A törvény értelmében ha 14 napig nem veszi át a postán elhelyezett ajánlott levelet, a küldemény kézbesítettnek minősül.  Az adóbefizetés elmaradása esetén a hivatal elindítja a végrehajtást, ami viszont az adóköteles személy szempontjából jelentős többletköltséggel jár. Ezután a Városi Hivatal már nem tudja figyelembe venni az utólagos arra vonatkozó reklamációkat, hogy nem tudták átvenni a küldeményt. Ezért fontos lakcímváltozás esetén az új címet feltétlenül előzetesen bejelenteni a város adónyilvántartási alosztályainál is.

Bővebb információk:  az  590 39 50, 0915 702 725 és a 0918 607 319 telefonszámokon. (pve)

Ezt már olvasta?

Címkék: ingatlanadó
Cookies