Back to top

Január elsejétől tilos láncon tartani a kutyákat

Publikálva: 2022, január 5 - 17:42
Az év első napjának beköszöntével életbe lépett az állattartást szabályozó törvény módosítása, melynek értelmében tilos tartósan láncon tartani a tenyésztelepeken és háznál tartott ebeket. A tiltás alól több kivétel is van.
Január elsejétől tilos láncon tartani a kutyákat

Nem vonatkozik a láncon, pórázon tartási tilalom például a harci és egyéb veszélyes kutyafajtákra. Kivételt képeznek a láncon tartási tilalom alól a vemhességük utolsó harmadában levő szukák, a kölykeiket szoptató, illetve a beteg kutyák és a hat hónapnál fiatalabb kölykök is. Ideiglenesen kiköthető vagy pórázon tartható a kutya például a tenyésztelep takarításakor, etetés vagy idomítása közben is.

Ugyancsak kivételt képeznek a szolgálati és őrzési feladatot ellátó kutyák, amennyiben a láncon tartást a feladat végzése megkívánja. A törvény megszegőit pénzbírság megfizetésére kötelezhetik.

A karanténban tartott vagy menhelyen elhelyezett kutyákra vonatkozó előírások is változtak. Ezek a négylábúak az önkormányzat tulajdonába kerültek, ha a gazdájuk három hónap elteltével sem jelentkezett értük. Most ez a határidő 45 napra rövidült.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies