Back to top

Január 22-ig meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon a szlovák kormány

Publikálva: 2023, december 7 - 06:21
Ismét meghosszabbította a szlovák kormány a még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák–magyar határon – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi kormány döntésére hivatkozva szerdán. Az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolt, s már többször is kiterjesztett ellenőrzési időszakot ezúttal is egy hónappal hosszabbítják meg, vagyis a korábban december 23-ig megszabott időszakot január 22-ig tolják ki.
Január 22-ig meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon a szlovák kormány

Szlovákia még október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák–magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be a szlovák határukon.

A pozsonyi kormány közlése szerint a határellenőrzés meghosszabbításával ezúttal is az a szándékuk, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen az országba, illetve kiszűrjék a közrendet és az állambiztonságot ezzel összefüggésben potenciálisan veszélyeztető tényezőket.

Az ellenőrzéseket – ugyanúgy, mint eddig – a határ teljes hosszában végzik.

A hosszabbításra vonatkozó mostani és korábbi javaslatokat is előterjesztő szlovák belügyi tárca szerint az októberben bevezetett határellenőrzések „beváltják a hozzájuk fűzött reményeket”, mivel csökkent a tiltott határátlépéssel próbálkozó, s eközben elfogott illegális migránsok száma.

(MTI/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: határátkelő
Cookies