Back to top

Janovits Ödön esperesről is neveztek el utcát

Publikálva: 2022, június 28 - 19:54
Harminckettedik ülését tartotta június 28-án Dunaszerdahely város képviselő-testülete. Többek között a költségvetés módosítása, a hajléktalanszálló önkormányzati megvásárlása, új utcák elnevezése és egy lakossági petíció volt terítéken.
Janovits Ödön esperesről is neveztek el utcát

Az előző testületi ülésen hozott határozatok teljesítésének ellenőrzését követően a képviselők a 2022. évi költségvetés negyedik módosítását hagyták jóvá. Ennél a pontnál Hakszer Roland képviselő (független) jegyezte meg, hogy a költségvetésben szükség lett volna egy a rászoruló nyugdíjasokat támogató segélycsomag létesítésére. Erre reagálva Hájos Zoltán polgármester elmondta, egyrészt nem érkezett erre tőle képviselői indítvány, másrészt a szociális segélyek és a nyugdíjak kérdése állami feladat, nem önkormányzati, és Szlovákia lakosai sajnos épp azt tapasztalják meg a jelenlegi kormány munkájából, hogy látszatintézkedésekkel nem lehet a rendszerszintű hibákat megoldani. Antal Ágota képviselő (független) Hakszer Roland felvetésére reagálva ugyancsak azt kérdezte, miért nem érkezett a testület elé konkrét javaslat, majd hozzátette, a populista és üres szónoklatoknak nincs semmi értelme, csak a tényleges képviselői munkának.

A pénzügyi bizottságot vezető Hodossy Szabolcs (Szövetség) is ugyanerre emlékeztette a képviselőt.

Ezt követően a testület rábólintott a Szlovák Államvasutak kezelésében lévő és a város által hajléktalanszállóként üzemeltetett ingatlan megvásárlására is. A plénum ezután telekcseréket és -vásárlásokat, szorgalmi jogokat hagyott jóvá, amelyek többek között azért voltak fontosak, hogy a jövőben elkészülhessen a Mezei útnak a Szabó Gyula utcára való kijutást segítő kiszélesítése, az ollétejedi városrész csatornázása, illetve a Kisudvarnoki utat és a Sport utcát majdan összekötő, elkerülő út alatti csatornahálózat kiépítése, vagy a Pódafai úton a kerékpárút létesítése.

A képviselők jóváhagyták azt a javaslatot is, amelyik a város területén lévő piacokon való árukereskedelemről és szolgáltatásnyújtásról szólt, lehetőséget biztosítva a piacozás egyfajta liberalizációjára. Új utcanevekkel is bővült Dunaszerdahely, többek között a testvértelepülések és jeles személyiségek, így például egyebek mellett Gödöllő, Jindřichův Hradec, Győr, Szabadka, vagy Janovits Ödön, Vázsonyi József, Luzsicza Lajos vagy Makovecz Imre nevét fogják viselni. Karaffa Attila alpolgármester elmondta, ebben azt a hagyományt követték, amely az egyes új lakónegyedeknél már kialakult, vagyis ott a testvérvárosokról, a városban született vagy ahhoz köthető jeles személyiségekről neveztek el útszakaszokat.

Az új utcanevek miatt egyúttal módosították a városatyák az óvodai és az iskolai, valamint a választási körzeteket. Az a módosítás is átment, amellyel a központi óvodák és a Gastro DS közötti elszámolásokat szabályozzák, de jóváhagyták a közhasznú szolgáltatásokat és célokat segítő pénzügyi támogatást, amelyre az érintettek pályáztak. 

Dunaszerdahelyen 4 választókörzetben 21 képviselői mandátum kerül majd megválasztásra október 29-én, és a polgármester továbbra is teljes munkaviszonyban lesz alkalmazva az önkormányzatnál.

Horony Ákosnak (Szövetség) a városi közúti jelzőtáblák kétnyelvűsítését szorgalmazó képviselői indítványát is elfogadták. A hivatalos közúti jelzőtáblák esetén erre ugyanis már a törvény is lehetőséget biztosít, így Dunaszerdahely ezt a megyétől és az államtól is kérvényezni fogja.

Foglalkozott a testület azzal a lakossági petícióval is, amely az ellen emel hangot, kérve az önkormányzat segítségét, hogy a már családi házakkal teli Gyümölcsöskertet, Zentai utcát, Beregszászi utcát és Szent János negyedet magába foglaló városrészben a befektető ne építhessen fel a lakók nyugalmát zavaró háromszintes épületet, hanem csupán egy- vagy kétszinteset.

Nagy Iván (Szövetség) képviselő pedig a Csallóközi Múzeum nevében megköszönte egyrészt a testületnek, másrészt Nagyszombat megye segítőkész képviselőinek azt, hogy uniós fejlesztés érkezik a múzeumba. Megújul ugyanis a raktár, amelyen emeleti irodák is létesülnek, s így a Sárga kastélyban felszabaduló korábbi irodák helyét újabb tárlatok vehetik birtokukba.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies