Back to top

„Isten éltessen, Magyarország!”

Publikálva: 2019, augusztus 20 - 22:18
Szentmisével, kenyéráldással, koszorúzással vette kezdetét a magyar államalapításra emlékező Szent István-nap Dunaszerdahelyen, augusztus 20-án.
„Isten éltessen, Magyarország!”

Államalapító királyunk napját ünnepi szentmise nyitotta, amelyen megáldották a dunaszerdahelyiek kenyerét, majd a Szent István téren emlékeztek meg az ezeréves hazáról, a szent királyról annak emlékművénél. 

A kultúrműsort követően – amelyen Balogh Renáta, Béhr Márton és Varga Zaránd Ágoston működött közre –, elsőként városunk polgármestere, dr. Hájos Zoltán szólt az ünneplő közösséghez.

„István király kétségkívül nagy horderejű döntést hozott, amikor megalapította a magyarok országát, amikor a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes keresztény állammá formálta, úgy, hogy még ezer esztendő után is létezik Magyarország.”

Hájos Zoltán úgy látja, felvidéki magyarokként másképp éljük meg az államalapítás ünnepét, mint nemzettársaink Magyarországon. „Megmaradásunkat két körülmény is befolyásolja az egyik a beolvadás, a másik a globalizáció – mindkét esetben csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy megtartsuk nemzeti identitásunkat, anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat és szokásainkat, s hogy ezt a szellemi örökséget úgy adjuk át gyermekeinknek és unokáinknak, hogy ők is fontosnak tartsák ezt a szellemiséget továbbadni utódaiknak.” 

A beolvadásra utalva a polgármester arra figyelmeztetett, egyáltalán nem mindegy, hogy „melyik politikai pártnak vagy mozgalomnak szavazunk bizalmat a helyi, a megyei és az országos választásokon”, hogy valóban azoknak a képviselőknek adunk-e bizalmat, akik a felvidéki magyar közösség érdekeit ténylegesen szem előtt tartva képviselik érdekeinket a döntéshozatalban, akik számára valóban közösségünk megmaradása a fontos.

Hájos úgy látja, a magyar közösség megmaradását veszélyezteti, hogy vannak, akik „olyan komfortérzetet biztosító környezetet teremtenek számunkra, hogy magunktól feladjuk nemzeti identitásunkat, (...)  (akik) a fiatalokat megcélozva arctalan egyedembereket teremtenének belőlük, akiknek csak az a fontos, hogy legyen mit enni, legyen hol lakni, és legyen térerő, illetve internet. Akiknek nem számít, hogy milyen a nemük, a nemzetiségük, és milyen közösséghez tartoznak.” Ezért „sem lehet közömbös számunkra, hogy milyen politikai párt színeiben induló képviselőjelölteknek adunk bizalmat az elkövetkező parlamenti választásokon” – fogalmazott a polgármester.

Végül Wass Albert szavaival zárta beszédét: „ébredjetek föl magyarok és legyetek újra nemzet, váljatok újra nemzetté! Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem hogy ki mennyi jót, szépet és hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért.” 

A polgármestert követően dr. Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szólt az egybegyűltekhez.

„Isten éltessen Magyarország!” – kezdte ünnepi beszédét. „Ma Magyarországon is többségben vannak azok, akik felébredtek a csipkerózsika-álomból, akik ismét felfedezték, hogy a magyarságot nem az önkényesen meghúzott politikai határok definiálják. Azt ünnepelhetjük, hogy Magyarországon többségben vannak azok, akik hajlandóak voltak újratanulni azt, hogy magyarságunk fontos. (...) Az anyaországban milliók tekintik nemzeti zarándokhelynek Csíksomlyót, és nagyon sok magyar labdarúgó szurkoló zarándokol az egész Kárpát-medencéből arra a helyre, ahol a stadionban a foci és a nemzeti érzés új értelmet kap, Dunaszerdahelyre.”

„Bizakodásra ad okot” – folytatta a miniszteri biztos –, „hogy ma olyan magyar kormánya van Magyarországnak, amely gyökeresen szakított a múlt kóros örökségével, és szívügyének tekinti a magyarság sorsát.” 

Zsigmond Barna Pál szerint a felvidékiek magyarság-vállalása az igazi bátorság, abban az időszakban, amikor a „magyar kultúra, a magyar nyelv az elmúlt 100 évben sok helyen a Kárpát-medencében háttérbe szorult.” (...) „Most azt tapasztaljuk, hogy a mi európai világunk is veszélybe került (pedig) az őshonos közösségek részéről óriás igény van arra, hogy a tömeges bevándorlásáradat miatt egyértelműen háttérbe szorult őshonos közösségek jogainak biztosítása érdekében az Európai Unió bocsásson ki egyértelmű irányelveket a tagállamok irányában”, példának okáért azért, hogy a magyaroknak ne kelljen külön-külön megküzdeni minden egyes anyanyelvi osztályért, Himnusz éneklésért, s ne mindig Budapestről kelljen emlékeztetni a szomszédos államok vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a magyar kisebbségek alapvető jogait.

„Tisztelt hölgyeim és uraim” – mondta – „nem nézhetjük ölbe tett kézzel azt, ami körülöttünk történik. Nemzeti közösségünknek célok kellenek, erős és sikeres magyar családok kellenek, hisz nélkülük nem képzelhető el megmaradásunk és nemzetünk felemelkedése. (...) Európa jövőjét a megszülető gyerekek jelentik. Mondjuk ki: erős, sikeres családok, sok gyermek nélkül nincs sikeres nemzet” – emlékeztetett.

A beszédeket követően az emlékezés koszorúit helyezték el a megjelentek, így elsőként dr. Hájos Zoltán polgármester, A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek, dr. Zsigmond Barna Pál miniszteri biztos, Zenta város küldöttsége, az MKP képviselői Menyhárt József országos elnök vezetésével, Rigó Konrád és Ravasz Ábel államtitkárok, valamint városunk egyházi méltóságai, képviselői, intézményvezetői.

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies