Back to top

Ismerősöket, barátokat használnak fel a profil ellopásához

Publikálva: 2023, március 8 - 08:53
Többen találkoztak már internetes csalók által ellopott közösségi profillal. A rendőrség közösségi oldalán közérthetően foglalta össze az ilyen csalások mibenlétét.
Ismerősöket, barátokat használnak fel a profil ellopásához

Az internetes csalások egy része idegen közöségi profilról érkezik, amelyet viszonylag könnyen felismerhetünk. Sokkal találékonyabb azonban az a fajta csalás, amelyre a rendőrség közösségi oldalán figyelmeztet.

A csalás lényege, hogy Facebook-, vagy Instagram-ismerősünktől kapunk üzenetet, amelyben a segítségünket kéri egy-egy nyereményjátékban, online szavazásban.

Következő lépésben azt kéri, hogy küldjük el neki az éppen SMS-ben kapott internetes címet. Hogy mi történik ekkor? Az ismeretlen támadó a közösségi oldalra nevünkben bejelentkezéskor az „Elfelejtettem a jelszót“ lehetőségre kattintott, aminek következtében SMS-ben kapunk egy linket, amelyen keresztül megváltoztathatjuk a korábbi jelszavunkat.

Ha elküldjük ezt a linket a csalónak, az azonnal meg tudja változtatni profilunk jelszavát, ezzel pedig kizárt minket a saját közösségi fiókunkból.

S hogy mire használják az így eltulajdonított fiókot? További gyanútlan áldozatokat keresnek, akik fiókját eltulajdonítva különböző adathalász (pishing) módszerekkel adatokat, bakkártya információkat tudnak eltulajdonítani - és mindezt az ismerősök nevében.

Okuljunk belőle, ne dőljünk be a csalóknak!

Facebook Polícia SR, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies