Back to top

Iskolai ingyenebéd – már csak idén?

Publikálva: 2020, augusztus 27 - 07:04
2021 januárjától a szlovák kormány megszüntetni tervezi az ingyenes iskolai étkeztetést – a szülőket pedig adóbónusszal akarná kárpótolni. Vagyis lehet, hogy már csak idén decemberig kaphatnak a gyerekek ingyenes étkeztetést. Feltéve, ha kérvényezik azt.
Iskolai ingyenebéd – már csak idén?

Fontos ugyanis tudni, hogy akik nem adják le az iskolák weboldalain megtalálható, s erre szolgáló kérvényt, azok számára nem lesz ingyenes az ebéd 2020-ban. Mindezt a szülők szeptember 2-ig tehetik meg.

Az iskolakonyhákhoz eljuttatott nyomtatvány mellé érdemes csatolni a Dunaszerdahelyi Hűségkártya fénymásolatát is, ugyanis hűségkártya nélkül havonta 6, hűségkártyával 3 euró működési költséget, úgynevezett rezsidíjat kell a gyerekek után fizetni. (A második ugyanabba az iskolába járó testvér után szintén csak 3 eurós a rezsidíj.)

Emellett még be kell fizetni iskolakezdésig az egyszeri 30 eurós „kauciót” is, ami a csipkártya, illetve az esetlegesen le nem mondott (és a törvényből adódóan akkor kötelezően megfizetésre kerülő) ebédek árát kompenzálja.

Magyarán a tanulók ebédszámláján decemberig a következő összegnek kell szerepelnie:

  • hűségkártya nélkül: 30 euró + 4 hónap x 6 euró = 54 euró
  • hűségkártyával: 30 euró + 4 hónap x 3 euró = 42 euró.

Érdemes a szülőknek a befizetés előtt lekérni a számlaállásukat az iskolák étkezdéin, van ugyanis, akiknek még ott van az előző évről a befizetett (és érintetlen) kaució, így ők annyivalta kevesebbet fizetnek majd.

Az elsősök és a felső tagozat új tanulóinak szüleit kérik az iskolák, hogy jelentkezzenek telefonon vagy személyesen az utaláshoz szükséges egyedi azonosító kódért (variabilný symbol).

2021 januárjától tehát úgy tűnik, újra fizetni kell az ebédért, s akkor a fizetés módja és összege is változni fog – további információkat erről december elején tesznek majd közzé az iskolák.

Ugyancsak közlik az iskolák az étkeztetés pontos feltételeit is honlapjukon – többek között itt lehet tájékozódni a banki átutalás adatairól, a tanulók ehhez szükséges azonosító kódjairól, a betegség miatti hiányzás esetén az első nem lejelentett ebéd elvitelének lehetőségéről (erre jogosultak a szülők), valamint a további teendőkről.

Az ingyenebéd tervezett eltörlését, mint jeleztük, a kormány adóbónusszal szeretné kompenzálni. A 6 évesnél fiatalabb gyerekek után járó adóbónusz jelenleg havi 46,44 euró, a 6 évnél idősebb gyerek után pedig ennek a fele, vagyis 23,22 euró.

A kompenzációval a kormány megszünteti majd ezt a különbséget, vagyis minden iskoláskorú gyerek után 46,44 eurós adóbónusz járna majd.

A szociálisan hátrányos helyzetű szülők gyerekei – amennyiben megtörténik a törvényi módosítás – 2021 januárjától szimbolikus 1 centért ebédelhetnek majd az iskolában – minderről pedig az iskolák igazgatóságain kérhetnek bővebb tájékoztatást az érintettek.

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies