Back to top

Irodalmi, történelemi tanulmányi úton jártak a Szabó Gyula 21 diákjai

Publikálva: 2023, szeptember 20 - 08:47
A dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskola Szabó Gyula 21 diákjai szeptember 15-19 között öt felejthetetlen, élményekben gazdag napot töltöttek Erdélyben.
Irodalmi, történelemi tanulmányi úton jártak a Szabó Gyula 21 diákjai

A kirándulás célja Erdély irodalmi és történelmi nevezetességeinek, természeti látványosságainak megismerése volt. Az öt nap egy időutazás volt a diákok számára. Az erdélyi kultúra, hagyományok és gasztronómia mind része volt a kirándulásnak. A diákok találkoztak ott élő emberekkel, megkóstolták a jellegzetes erdélyi ételeket. A puliszka, a töltött káposzta, a miccs és a csorba levesek csak néhány ezek közül. Nem maradhatott ki az igazi erdélyi kürtőskalács sem.

Ady Endre, Tamási Áron, Szent László király,  Mátyás király nyomában barangoltak a diákok.

A kirándulás részét képezték a túrák. A Tordai-hasadékot végigjárva megcsodálhatták a gyönyörű sziklákat és a tájat, a Békás-szorosban sétálhattak a meredek sziklafalak között.

A csónakázás élménye sem maradhatott el. A Tordai sóbánya is felejthetetlen élmény volt, amit fokozott még a szikrázó napsütésben csónakázás a Gyilkos-tavon.

Nagyváradon megtekintették a püspöki székesegyházat,  Kolozsváron a Szent Mihály templomot. A nagyváradi várban az újonnan elhelyezett Szent László-lovasszobor, Kolozsváron pedig Mátyás király főtéri monumentális szobra varázsolta el a diákokat.

Torockó és a Székelykő sem maradhatott ki a programból. A diákok Kalotaszeg vidékén is barangoltak, Kőrösfőn töltöttek egy kis időt. A nyárádszentlászlói Árpád-kori unitárius templom megtekintése és a toronyból megcsodált táj maradandó élmény volt mindenki számára. Korondon a diákok vásárolhattak ajándékokat,  emléktárgyakat.

Az utolsó este a szórakozásról szólt. Nyárádmente zenészei szórakoztatták a diákokat,  akik tánctudásukat is bizonyították.

Köszönet az iskolának és a Rákóczi Szövetségnek a támogatásért.

Erdély visszavár és hazavár!

Következzenek a diákok gondolatai:

„Gyönyörű helyeken jártunk, amiket elképzelni sem lehet.

Az helyi lakosokból áradt a kedvesség és a visszafogottság, mintha egy időutazásban lett volna részünk. Úgy hiszem, ez az öt nap ráébresztett mindnyájunkat arra, hogy értékeljük azt amink van. Nagyon hálásak vagyunk Klőr tanár úrnak, hogy lehetővé tette számunkra, hogy eljussunk ezekre a csodálatos helyekre. Most már értem, hogy miért rabolja el Erdély néhány ember szívét.
Köszönjük a felejthetetlen élményekkel teli napokat.“
BARBI

„Nagyon gyönyörű helyeken jártunk, fantasztikus emberekkel találkozhattunk, újdonságokat próbálhattunk ki, különleges ételeket kóstolhattunk meg. Egyik személyes kedvenc a kürtőskalács volt, erre tényleg azt lehetett mondani, hogy kürtöskalács. Szállásaink is nagyon hangulatosak voltak. Reggel kinéztünk az ablakon és a gyönyörű  táj látványa fogadott minket. Számomra hatalmas élmény volt ez a kirándulás, szuper tanárokkal. Nagyon jó volt, hogy sok mindent hallani Klőr tanár úrtól, egy olyan embertől, aki maga is Erdélyben született. A körutunk alatt mindig érdekes történetekkel tette színesebbé a programokat. Remélem, hogy egyszer még visszatérhetünk ide. Fantasztikus élmény volt!“
FANNI

„Én nagyon élveztem ezt a kirándulást, a programok sokszínűek és kreatívak voltak, sok olyan élménnyel gazdagottunk amibe eddig még nem volt részünk. Örülök, hogy részt vehettem rajtuk.“
BRIGITTA

-kl-
fotó: Klőr Levente archívuma

Ezt már olvasta?

Cookies