Back to top

Irány a Macskarév! Bemutatták a csallóközi társasjátékot

Publikálva: 2017, november 9 - 11:20
Ma délelőtt az Irány a Macskarév című, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent táblajátékot az alkotók, Angyal Sándor és Kiss Márti, illetve a kiadó intézet igazgatója, Huszár László mutatták be a sajtó képviselőinek. A játék célja, hogy megismertesse a Csallóköz lakóit magával a Csallóközzel, illetve hogy másoknak is meséljen Európa legnagyobb szárazföldi szigetének történelméről és népi mondáiról.
Irány a Macskarév! Bemutatták a csallóközi társasjátékot

Az 1500 példányszámban megjelent társasjáték célja az élvezetes játékmeneten túl a közösségformálás, illetve az ismeretterjesztés, mondták el az alkotók, hiszen a játékkal a Csallóköz mondavilágát és helyszíneit ismerhetik is megismerhetik a kalandvágyók.

A Csallóközt bejárva feladatok teljesítésével kell eljutnia a játékosnak Tündér Ilonához, aki a monda szerint a Macskaréven túl, Ilka szigetén élt tündéreivel, és akit ők maguk közé fogadtak, az elnyerte az örök életet, és velük mulathatott mindörökké.

A vándorok az útjuk során több csallóközi települést érintenek, számos mondai- és kitalált alakkal találkoznak, sőt, ki is rabolhatják őket a banditák. A zöld mezőkre lépve egy-egy kvízkérdésre kell válaszolniuk, melyek szorosan kötődnek a térség hiedelemvilágához.

Így nem csak egy izgalmas játék részesei lehetnek, de tanulhatnak is, hiszen a 100 darab kvízkártya több játék után ismétlődhet, így akarva akaratlanul ragad rá a tudás a játékosokra. A kártyákon szereplő kérdések összeállításához nagyban segítségünkre volt a szakirodalom, Csaplár Benedek és Ipolyi Arnold csallóközi beszámolói és gyűjtései, valamint a 20. század egyik legnevesebb Csallóköz-kutatójának, Marczell Bélának a gyűjtései, amelyek a játék által még jobban beleivódnak majd a játékosokba és megmaradnak az utókor számára. Az ember észre sem veszi és tanul.

A játékot különféle varázstárgyak segítik, melyek a szereplőket, vagyis a játékosokat varázserővel ruházzák fel és segítik vándorlásuk során.

A játékot gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlják, tesztjátékosaik között is több korcsoport képviselői szerepeltek, akik egybehangzóan állították, élvezet volt a játék.

A játék a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet antikváriumában vásárolható meg, illetve rendelhető meg, 29,90 eurós áron.

Ezt már olvasta?