Back to top

Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny 2023 - felhívás

Publikálva: 2023, január 20 - 16:15
A Csemadok Területi Választmánya Dunaszerdahely, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia meghirdeti a kiemelkedő néprajzkutatóról és folklórgyűjtőről elnevezett országos népmesemondó versenyét, melynek célja a magyar népmesekincs és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése.
Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny 2023 - felhívás

A verseny idei aktualitását Ipolyi Arnold születésének 200. évfordulója adja.

A jelentkezők a következő korosztály szerinti kategóriákban versenyezhetnek:

 1. kategória alapiskolák tanulói (1–3. évf.)
 2. kategória alapiskolák tanulói (4–6. évf.)
 3. kategória alapiskolák tanulói (7–9. évf.)
 4. kategória középiskolák tanulói
 5. kategória felnőttek

A nevezés feltételei:

A versenyben a fenti kategóriák szerinti korosztályú, Szlovákiában élő fiatalok és felnőttek vehetnek részt. A versenybe a magyar prózai népköltészeti műfajok közül választott népmesével lehet benevezni.

Iskolai fordulók, elődöntők, döntő:

A verseny döntőjét iskolai fordulók és területi elődöntők előzik meg. A kisiskolák maximum 5, a teljes szervezettségű iskolák maximum 10 versenyzőt indíthatnak. Amennyiben egy adott intézményen belül a megadottól nagyobb létszámú érdeklődés mutatkozik, kérjük az iskolai fordulókat 2023. március 31-ig lebonyolítani és az iskolai fordulón résztvevők számát feltüntetni az elektronikus jelentkezési lapon.

A területi elődöntők tervezett helyszínei:

 • Nyugat-Szlovákia: Bős, Zsigárd, Gúta, Ipolyszakállos
 • Közép-Szlovákia: Ragyolc, Bátka, Várhosszúrét
 • Kelet-Szlovákia: Kisgéres

Az egyes elődöntők helyszínei a jelentkezések arányában módosulhatnak. Az elődöntők pontos helyszínéről és időpontjáról minden jelentkezőt értesítünk.

Szakmai ajánlások:

 • Ajánlott a versenyző lakhelyéhez, szűkebb régiójához (néprajzi csoport, tájegység), tájnyelvi dialektusterületéhez kötődő meseválasztás.
 • Az írott forrásokon kívül az adott közösségeken belül élő hagyományőrző mesemondóktól való mesetanulás külön értékelendő.
 • Mivel a mesemondás az élőszó művészete, ajánlott a szabad, rögtönzött előadásmódon alapuló hagyományos mesemondói stílus követése, a mesei nyelvezet sajátosságainak megjelenítése, a meglévő tájnyelv használata.
 • Javasolt a gyakran megjelenő mesék (A feledékeny legény, A bolond falu, A pletykás asszonyok, A selyp lányok, stb.) mellőzése, vagy azok egyedi, a szokványostól eltérő változatainak választása.
 • A népviselet használata abban az esetben ajánlott, amennyiben az a mesemondó lakóhelyéhez kötődik, és más alkalmakkor is használja.

Nevezési határidő: 2023. március 31.

Területi elődöntők időpontja: 2023. április – május

Országos döntő helyszíne és időpontja: Gombaszög, Rozsnyó, 2023. június 5-6.

Bővebb információt a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján olvashatnak.

Ezt már olvasta?

Cookies