Back to top

Interjú Vajda Barnabással

Publikálva: 2020, június 29 - 09:16
Nemrég jelent meg Vajda Barnabás történész, a komáromi Selye János Egyetem docensének történelmi forrásgyűjteménye Dunaszerdahely városáról. Reczai Lilla, a Ma7 újságírója beszélgetett a szerzővel.
Interjú Vajda Barnabással

A kötet felépítése nem mindennapi, témáját tekintve pedig olyan tényeket tár az olvasó elé, amelyek közelebb hozzák számára a közelmúltban történt dunaszerdahelyi eseményeket. Olyan kérdésekre világít rá, amelyekre eddig nem kaptunk válaszokat.

Azontúl, hogy ön dunaszerdahelyi, miért döntött úgy, hogy feltérképezi a múltját a II. világháború végétől a rendszerváltásig?
A város történetének ez a korszaka még nem volt feldolgozva történészek által. Tíz évvel ezelőtt fogant meg bennem a gondolat, hogy mindenképpen össze kell gyűjteni egy ilyen kiadványban a legfontosabb tényeket. Szerettem volna feltárni a Dunaszerdahely közelmúltjáról szóló forrásokat, és értelmezni azokat. Erről egyébként még valóban nem született munka, a régebbi történelemről annál inkább. A figyelem arra jobban irányul, a régmúltat nagy részben már sikerült feltárni, de a velünk élő múlt eddig nem került előtérbe.

Hogyan épül fel a kötet? Mire helyezte a hangsúlyt?
A könyv öt fejezetből áll: a város története építészeti, a regionális politika, a természeti környezet és a kultúra szempontjából, míg az ötödik fejezet a magyarság létének és fennmaradásának szempontjából mutatja be a várost.
Az általam használt adatok 98%-a írott forrás, ez egyébként célom is volt, hogy így épüljön fel a kötet. Ezeknek az írott anyagoknak majdnem a száz százaléka eddig még sehol sem volt publikálva.
Fényképek Dunaszerdahely városáról nincsenek, és nem is volt lényeges fotóalbumot készíteni. A fényképekhez külön szakértelemmel kell hozzáállni, ez pedig nem az én szakterületem.

...

A kötetnek készül a folytatása. Hogyan épül fel a következő rész?
A következő kötet pontosan fogja követni a már említett öt témakört, és az már a sztori lesz, hogy így fogalmazzak. Az én sztorim a város közelmúltjáról. Valószínűleg az már olvashatóbb és könnyebben emészthető az eddigiekhez képest, és a laikusok is sokkal inkább tudják majd élvezni és értelmezni. Az első részre tulajdonképpen azért volt szükség, hogy jelezzem, milyen gazdag forrás-apparátussal dolgozom, s hogy mi rejlik ebben.
Célom volt még mások ösztönzése is, hogy akinek kedve van kutatni, bátran tegye meg.
Egy-két éven belül elkészül a következő rész, most már körvonalazódik bennem a történet, és meglehet, nemcsak második részt írok.

A teljes interjút a Ma7.sk portálon olvashatják.

Ezt már olvasta?

Címkék: történelem
Cookies