Back to top

Ingyenes Vikidál Gyula koncert a Csallóközi Múzeumban november 17-én

Publikálva: 2023, november 2 - 14:39
A dunaszerdahelyi Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezet november 17-én 1. Művészetek Éjszakája összművészeti fesztivál címmel programcsokrot szervez Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Múzeumban. Az eseményen irodalmi, képzőművészeti programok és koncertek várják az érdeklődőket.
Ingyenes Vikidál Gyula koncert a Csallóközi Múzeumban november 17-én

Az alapszervezet elnöke, Edmár Attila a rendezvény kapcsán elmondta, „a Csemadok helyi alapszervezetének a célja, hogy évente visszatérő összeművészeti fesztivált honosítson meg a közművelődési munka mellett, amelynek fontos eleme digitális gyermekvédelem.”

 A Művészetek Éjszakáján három könyvbemutató három koncert és táncház is várja az érdeklődőket.

Elsőként dr. Czapáry-Martincsevics András mutatja be könyvét, amely Mécs László megfigyelési dokumentumait tartalmazza. Majd Leczo Bence fiatal szlovákiai magyar író első novelláskötetét ismerhetjük meg, amelyről a kritika úgy írja, van benne freak-show, kifordult sci-fi-ötletek és apró groteszkek, tisztelegve hatalmas mestereknek, mint Kafka vagy Aesopus. A kötet a Falu összes férfija címet viseli.

Őt követi a szintén szlovákiai magyar Czáboczky Szabolcs Kék a sátram, recece... – Fejezetek a csehszlovákiai magyar ifjúsági klubmozgalom történetéből (1948-1992) című könyvével.

„A kötetet egy évig tartó kutatómunka előzte meg, megannyi levéltári kutatás, valamint 13 interjú is készült a témában. Az első fejezet a legnagyobb múlttal büszkélkedő klubok alakulástörténetét és azok keretrendszerét mutatja be, azt követik a Nyári Ifjúsági Találkozók, majd az 1978-tól, a Csemadok kereteiben legalizált művelődési klubmozgalom működési keretei.”

A könyvbemutatók után elsőként a felvidéki közönség számára nem ismeretlen Kiripolszky Péter énekel majd ismert rockdalokat, őt követi az este fő előadója Vikidál Gyula, egyórás koncerttel. Az előadásokat Fábián Zoltán zárja, aki legutóbb a magyar nyelvről írt dalával tűnt ki. Az estet ezután táncház zárja. A rendezvény ingyenes.

A pontos program:

14:30 Dr. Czapáry-Martincsevics András: Katakombák magyarja. Mécs László megfigyelési dokumentumai (1945–1978) könyvbemutató

16:00 Leczo Bence: Leczo Bence: A falu összes férfija című novelláskötetének bemutatója

17:00 Czáboczky Szabolcs: Kék a sátram, recece... – Fejezetek a csehszlovákiai magyar ifjúsági klubmozgalom történetéből (1948-1992) könyvbemutató

18:00 Kiripolszky Péter

19:00 Vikidál Gyula

20:00 Fábián Zoltán

21:00 táncház

A rendezvényt Dunaszerdahely Város Önkormányzata támogatja.

Ezt már olvasta?

Címkék: Csemadok
Cookies