Back to top

Ingyenes programokkal várja a családokat a VI. Felvidéki Vágta

Publikálva: 2022, június 14 - 16:27
Június 25-én újra megrendezik a sikabonyi reptéren a Felvidéki Vágtát, a magyar Nemzeti Vágta felvidéki előfutamát. Az ingyenes színes programokkal teli eseményre várják a családokat és minden érdeklődőt.
Ingyenes programokkal várja a családokat a VI. Felvidéki Vágta

A hagyomány tovább él! A koronavirus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra rajthoz állnak Felvidéken is a lovak, és nyeregbe ülnek a lovasok, hogy képviseljék településüket az egyik legrangosabb lovas versenyen.

Dunaszerdahely városa 2022. június 25-én, szombaton immáron hatodik alkalommal társrendezője és házigazdája a Felvidéki Vágtának, amely a budapesti Nemzeti Vágta előfutama. A rendezvény ebben az évben is a már jól ismert és megszokott helyszínen, a sikabonyi reptéren valósul meg, ingyenesen. Ráadásul a városból a Vágtabuszok ugyancsak ingyenesen szállítják majd a helyszínre a látogatókat.

A főszerep természetesen most is a lovaké és a lovasoké lesz, akik a budapesti Nemzeti Vágtán való részvételért mérkőznek meg. A Felvidéki Vágta első három helyezettje és Dunaszerdahely házigazdaként jut tovább a Nemzeti Vágtára, míg a szlovák futam győztese Szlovákiát akkreditálja a Nemzeti Vágta nemzetközi futamába. A szlovák futamban többek között Pőstyén, Jóka és Nagyszarva lovasai mérik össze tudásukat.

Az egyedülálló lovas versenyen három előfutamot terveznek a szervezők.

2022-ben több olyan település versenyez, amelyek az előző években is indítottak lovast, mint például Somorja vagy Tallós. Idén mellettük új településeket és lovasokat is köszönthetünk a rendezvényen. A Szenci járásból Dunaújfalu, a Dunaszerdahelyi járásból pedig Pozsonyeperjes lovasa indul először ugyanis a Felvidéki Vágtán. Pozsonyeperjes lovasa a mezőny legfiatalabb zsokéja lesz. Dunaszerdahelyt ezúttal is egy tapasztalt lovas, Egri Árpád képviseli, aki 2015-ben a Felvidéki Vágta nyertese volt.

„Többször rajthoz álltam a Nemzeti Vágtán a Hősök terén, ahol középdöntős is voltam. Ezt az eredményt szeretném javitani, és akár a döntőben versenyezni, hogy a felvidékiek büszkék legyenek rám” – fogalmazott Egri Árpád, aki idén új lovával indul.

A rendezvény a hagyományok továbbörökítését, a lovassportok, a lovaglás népszerűsítését szolgálja.

„Célunk változatlan, továbbra is azt szeretnénk, hogy a Felvidéki Vágta a magyar lovasok találkozója legyen. Nagyon fontos számunkra a lovassport népszerűsítése és támogatása, emellett a lovas hagyományok ápolása és bemutatása. Mindezt a fiatalokhoz is szeretnénk közelebb vinni, hogy számukra is büszkeséget jelentsen a lovassport. Ezen célkitűzés jegyében Kishuszár Vágtát rendezünk, így a fiatalok is kipróbálhatják magukat lóháton. Továbbá színvonalas kulturális programokkal, zenés előadásokkal, lovasbemutatókkal készülünk. Azt szeretnénk, hogy a rendezvény hangulatának minél többen legyenek részesei, egy remek programokkal teli családi napot tudjanak eltölteni, ezért ingyenes lesz a belépés” – hangsúlyozta Hájos Zoltán, a házigazda Dunaszerdahely polgármestere.

A Felvidéki Vágta szervezői idén több újdonságot is kínálnak.

„Újdonság lesz a Kézművesek Udvara, ahol helyi és régióbeli kézművesek mutatják meg termékeiket. Az érdeklődőknek a kézművesek foglalkozásokat is tartanak. Első alkalommal Gazda- és Termelői piac is várja a látogatókat, itt szintén a hazai árusok portékája kerül a standokra. A Csallóközi ízek utcájában a látogatók hamisítatlan csallóközi vendéglátásban részesülhetnek, ahol a kiváló fogások mellett minőségi borokat és pálinkákat is kóstolhatnak. A Kishuszár Vágta mellett ezúttal kocsitoló versenyt szintén tervezünk, amelynek győztese ugyancsak kijut a budapesti Nemzeti Vágtára.

Nagy hangsúlyt helyezünk a gyerekek szórakoztatására, akiket korabeli fajátékok várnak, továbbá egy jurtában honfoglaláskori harci eszközöket próbálhatnak ki. Bepillantást nyerhetnek továbbá egy igazi parasztudvarba is.

Az elmaradhatatlan programok sem hiányoznak majd: lovasbemutató keretében a Bíró Kert Lovas Központ és az ARGYLL hagyományőrző egyesület megidézi a történelmet a 896-os csatajelenettel. A kulturális programok sora is gazdag lesz: a legkisebbeket interaktív gyerekműsorral várja a Glamour zenekar. Kollár Katalin, Kevicky Tünde és Érsek Rezső tolmácsolásában pedig felcsendülnek a 110 éve született Fényes Szabolcs zeneszerző legismertebb melódiái, majd az esti órákban a Fortissimo zenekar szórakoztatja a közönséget.

A Dolly Plusssz pedig hamisitatlan retro-hangulatot és nagyszerű bulit ígér” – ismertette a programot Bóna Erzsébet, a BONS Promotion Kft. ügyvezetője, a Felvidéki Vágta szervezője.

A teljes sajtótájákoztatót itt nézhetik meg:

(-sh- / nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies