Back to top

Ingyenes, kényelmes és korszerű

Publikálva: 2024, február 1 - 07:23
Dunaszerdahely városa új mérföldkőhöz érkezett a közösségi közlekedés terén, hiszen ez év január 2-án használatba helyeztek két villanymeghajtású autóbuszt, amelyet európai uniós forrásból szerzett be a város, és amelyet a lakosok, valamint az idelátogatók ingyenesen használhatnak. Ennek részleteiről kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
Ingyenes, kényelmes és korszerű

Az év legelején elindítottuk azt a nagyszabású projektünket, amely ingyenes közösségi közlekedést biztosít a lakosoknak. Két elektromos autóbuszt helyeztünk üzembe, illetve a városi sportcsarnok mellett egy töltőállomást is kiépítettünk, kihasználva azt az új trafóállomást, amit a vásártér miatt, a vásár kapcsán megnövekedett energiaszükséglet okán ott korábban kialakítottunk. Most ezt mintha találtunk volna – ugyanis ennek a trafónak a kapacitása elegendő arra, hogy a két autóbuszt egyszerre lehessen tölteni.

Kiemelném, hogy a pályázatunk azért is lehetett többek között sikeres, mert nem csupán az innovatív megoldást, az elektromos meghajtást helyeztük a központjába, hanem magának a városi közlekedésnek az ingyenessé tételét, valamint azt is, hogy maga az autóbusz is könnyű szerkezetű legyen, nem a régi, acélkonstrukciós, átépített és „zöldebbé alakított” dízeles busz beszerzését tűztük ki célul. A teljesen új, könnyű szerkezetű konstrukció ugyanis kevesebb energiafelhasználás mellett egyszerűsíti a személyszállítást is.

Azok a gyártók, akik az újabb innováció területén lemaradtak, emiatt nem is tudtak a versenybe bekapcsolódni, míg mások részt vettek a múlt évi közbeszerzésben, az arra kiírt európai uniós pályázat nemzetközi tenderében, ami azért is volt nemzetközi, mert a beruházás összege megközelítette az egymillió eurót.

Természetesen voltak, akik szerettek volna meggyőzni, hogy változtassunk a közbeszerzés feltételein, mi azonban nem szerettünk volna eltérni a nyertes eu-s projekttől, amelyben az innováció mellett benne volt az elektromos meghajtás és a könnyű szerkezet is

Végül sikeresen zártuk a közbeszerzést is, és európai uniós pénzből beszereztünk két autóbuszt. Bízom benne, hogy aki most a dunaszerdahelyi közösségi közlekedésben részt vesz, egészen más élményben van része, és megkedvelik ezeket az új autóbuszokat is a lakosok.

El kell mondani, hogy a közbeszerzést még múlt év júniusában lezártuk, és szeptember végében jelöltük meg az autóbuszok leszállítását, ami időben meg is történt. Viszont mi ezeket az autóbuszokat egyik napról a másikra nem állíthattuk szolgálatba, hiszen egy sor engedélyeztetés, képviselő-testületi határozat, az alkalmazottaknak a felvétele, a busz vezetésének tesztelési szakasza előzte meg azt, hogy idén január legelején lehessen is indulniuk.

Egy új menetrendet is kialakítottunk, amelynél figyelembe vettük a lakosok kéréseit, amelyet még 2023 áprilisában, egy felmérés keretében volt lehetőségük véleményezni. Természetesen ahogy az autóbuszok az új menetrend szerint elindultak, érkeztek újabb kérések, hozzászólások, így mi azokat is igyekeztünk a lehetőségekhez mérten beledolgozni az újabb, ferbuár 1-jén módosuló menetrendbe is. Persze arra nincs lehetőségünk, hogy mindenki számára teljes mértékben, tetszés szerint változtassunk, de remélem, hogy az újabb igényeket is beépítve és figyelembe véve még többen fogják használni a két autóbusz ingyenes szolgáltatásait.

A képviselő-testület megbízta a Municipal Real Estate Dunaszerdahely Kft-t, hogy ők működtessék az új buszokat. Korábban ezt szolgáltatást a város részére az SAD Dunaszerdahely részvénytársaság, mint azt később megtudtuk, négy autóbusszal és öt sofőrrel végzett. Most a városnak tehát két saját autóbusza és „két és fél” sofőre van. A következő feladatunk így, hogy legyenek plusz buszsofőrjeink, pótsofőrjeink, másodsorban már az indulásnál is biztosítottunk egy dízel üzemű pótbuszt, és a gyártó által felkínált elektromos üzemű autóbusz is készenlétben áll, ha esetlegesen bármi történne a két meglévő buszunkkal.

Terveink szerint szeretnénk négy sofőrre bővíteni a csapatot, velük biztosítani a városi buszközlekedést. Tudjuk, hogy buszsofőr sem lehet bárki, hiszen buszvezetői igazolvánnyal kevesen rendelkeznek, de törekszünk arra, hogy minél jobb stabilitást tudjunk elérni.

El kell mondani, hogy a magyarországi szaksajtóban megjelent egy bizonyos cikk, amely próbálja az új buszokat oly módon „lefesteni”, hogy azok nem alkalmasak városi közlekedésre. Minthogy a cikk érintette a mi közbeszerzésünket is, utánanéztem, valóban ugyanazok a buszok futnak-e nálunk, mint amiről ebben cikkeztek, s amely buszok Budapesten is működnek. Kiderült, hogy a budapesti buszok egy magyar cég kezdeti fejlesztései voltak. Maga a buszgyártó üzem már be is fejezte a tevékenységét, és egy szlovákiai cég vásárolta fel. Azok a buszok, amik most nálunk futnak, már nem ugyanazok a budapesti autóbuszok, hanem már több éves fejlesztés utáni járművek, amik európai uniós tanúsítvánnyal, certifikációval rendelkeznek.

Utánajártunk annak is, ki írta ezt az ominózus cikket. Megtudtuk, hogy a szerző annak a gyártó cégnek a volt munkatársa, akit munkahelyi vétség miatt korábban onnan menesztettek. Bizonyára tehát az ő számára megvan az a motiváció, miért is írta azokat a cikkeket.

Ami illeti a jövőt: már látható, hogy az egyik járat 80–90 százalékos telítettséggel működik csúcsidőben, így ha lehetőség lenne újra pályázni a közösségi közlekedés korszerűsítésére, akkor egy nagyobb villanymeghajtású, könnyűszerkezetes autóbuszt szeretnénk közbeszereztetni. Emellett pedig szeretnénk megvásárolni ún. intelligens autóbusz-megállókat is majd, amelyek egy panelen mutatják már azt is, melyik busz hány perc múlva érkezik az adott megállóba. Ezzel is még nagyobb kényelmet kívánunk biztosítani lakosaink számára.

(Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2024/1-es számában)

Ezt már olvasta?

Cookies